In de reeks bedenkingen van de bemiddelaar, opnieuw een reflectie die ik put uit mijn ervaringen als bemiddelaar.

Ik herhaal dat ik anderen geen lessen heb te geven. Maar wel heb ik ervaringen waar anderen wat aan (kunnen) hebben. Ik zie en hoor veel en geniet het voorrecht om te mogen ‘binnen’ kijken in het leven van koppels. Ik ben dankbaar om het vertrouwen dat ik krijg.

Op jullie beurt mogen jullie ‘binnen’ kijken in het leven van een bemiddelaar: wat hij ziet, wat en hoe hij één en ander ervaart, wat hij proeft, hoe hij merkt dat dingen lopen zoals ze lopen maar als het even anders kon wat het koppels zou opleveren. Kortom ook nu een reflectie die mogelijks helpend is voor koppels die denken aan scheiden of overwegen hun relatie te beëindigen, ook voor koppels die aan het scheiden zijn of zelfs al gescheiden zijn.

Belangrijk is dat mensen zien dat principes waardevol zijn en ook moeten gekoesterd worden maar dat er een verschil is tussen een principe en koppig vasthouden.

Als de ene partner ervan uitgaat dat hij/zij gelijk heeft en daardoor niet openstaat voor suggesties of alternatieve oplossingen, dan bemoeilijkt dit de voortgang en duurt de bemiddeling minimum tweemaal zo lang. Maar vooral: dan ontstaat er starheid die de voortgang stroef maakt. Principes zijn niet slecht, integendeel, maar soms moet je ze zachtjes loslaten om een hoger doel te dienen.

Echtscheiding
Tags: 
Reflecties
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen