Naar aanleiding van het bericht van de twaalfjarige jongen die uit het leven stapte, klinkt de roep om bij echtscheidingenmeer rekening te houden met dekinderen. “Als ouders uit elkaargaan en dat leidt tot conflicten, is het belangrijk dat ze zichbewust zijn van de impact daarvanop de kinderen”, zegt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. Hij roept de ouders op om steeds het belangvan het kind voorop te stellen.

Psychiater Dirk De Wachter onderschrijft met aandrang die oproep. “Het is soms onwaarschijnlijk hoe weinig ouders tijdens of na een echtscheiding rekening houden met hun kinderen. Dagelijks zie ik gezinnen waar de strijd om het eigen gelijk en het eigen belang alles overheerst. Het praten met en het zorgen voor de kinderen schiet er dan vaak bij in. Ondertussen zien ze de signalen van hun kinderen en hun miserie niet langer.”

De Wachter stelt vast dat, zeker bij een vechtscheiding, de ouders makkelijk in een tunnelvisie belanden waarbij ze echt niet beseffen wat ze hun kinderen aandoen. “Dat wreekt zich ook, omdat die kinderen dreigen later zelf verloren te lopen in hun relaties.”

Het aantal moeilijke scheidingen die onder de noemer ‘vechtscheiding’ vallen, loopt in Vlaanderen op tot 17 procent. Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat kinderen wier gescheiden ouders hen niet coöperatief opvoeden een lagere levenstevredenheid rapporteren.

(LB)

Bron: De Morgen 29-11-2011

Ouderschapsbemiddeling
Tags: 
Kinderen, Vechtscheiding
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen