Een bemiddelaar geniet het voorrecht om ‘binnen’ te mogen kijken, over de bewaakte relatiemuren heen. Het geschenk van ‘vertrouwen’ genieten.
Een bemiddelaar ziet ook veel gebeuren. Soms is er tussen de partners zelfs een strategisch spel aan de gang.

Flexibel zijn

Het gebeurt immers meer dan eens dat een partner halsstarrig vast houdt aan een bepaalde overtuiging. Maar afhankelijk van wat zich aandient en hoe één en ander verloopt is het duidelijk dat het beter is om flexibel te zijn. Flexibel zijn is helemaal iets anders dan toegeven. het is als riet meebuigen met de wind, niet breken, maar telkens weer rechtop komen. 

Doel van bemiddeling: welk resultaat wordt beoogd?

Als er geen andere mogelijkheid is, zelfs de ideale oplossing opofferen om iets aanvaardbaars te bereiken. Dat is in die gevallen immers beter dan het aanvaardbare op te offeren en uiteindelijk niets of veel minder over te houden. Dit vergt echter een goed inzicht in jezelf; weten wat je wil maar voor welke prijs?
Daarom ook dat het belangrijk is, dat partijen voorbereid aan de bemiddelingstafel komen, dit gaat zowel op voor scheidende koppels als in handelsconflictbemiddeling. Emoties zijn beter beheersbaar als de gedachten geordend zijn. Als de gedachten geordend zijn, heeft men het doel  beter voor ogen. Als het doel goed omschreven is, worden de paden er naartoe zichtbaar. Als de paden (mogelijkheden dus) zichtbaar zijn, is het een kwestie van stappen zetten. En dit is letterlijk te verstaan: wat kan je zelf doen om uiteindelijk samen het doel te bereiken. Immers vaak zijn de doelen van de partijen dezelfde.

Maar er is vaak mist, spraakverwarring, een geheime agenda. Een open eerlijk gesprek maakt zoveel mogelijk, het luisteren naar elkaar opent deuren. Samen de weg gaan naar jullie oplossing en uiteindelijk de oplossing letterlijk onderschrijven: een waarborg voor de toekomst, een duurzame en samen gedragen beslissing. Denk in deze alleen nog maar aan de bestemming van het huis, bepaling van het bedrag van een eventuele overname, de verblijfsregeling van de kinderen, het bepalen van het bedrag aan onderhoudsgeld, wat met de zaak of de vennootschap, blijven we er samen actief in of stap ik eruit en zo ja aan welke voorwaarden,...
 

Niet vechten, regel je scheiding SAMEN met bemiddeling!

Echtscheiding
Tags: 
Reflecties
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen