Het is niet gebruikelijk maar het gebeurt wel: scheiden op proef. Als het samenleven niet meer (goed) gaat maar jullie wensen nog niet officieel en definitief te scheiden, dan is het mogelijk om via een bemiddeling netjes een proefscheiding te regelen.

Maar waarom zou je op proef scheiden?

Koppels kunnen beslissen om een tijd niet samen te wonen. Zo ervaren ze hoe het is om elkaar niet meer dagelijks te zien, niet meer onder één dak samen te wonen. Een definitieve scheiding vinden ze te vroeg, en daarom kiezen ze voor een tijdelijke cooldown periode; letterlijk afkoelen en ervaren of ze elkaar ja of neen missen.

Contact houden

Best is dat partners met elkaar contact houden, en ook concrete afspraken maken over het elkaar zien en spreken. Samen een babbel in een praatcafé, of een etentje samen, of een wandeling. Het contact dient bewaard zo niet drijf je fataal als eilanden van elkaar weg. Rika Ponnet zegt hierover zinvolle dingen in navolgend artikel.

Wat regelen?

Belangrijk is dat dergelijke tijdelijke scheiding gepaard gaat met concrete afspraken en regelingen. Het gaat dan bvb over de afbetaling van de hypothecaire lening of de gemeenschappelijke huur die dient verder betaald, wat met de gemeenschappelijke kosten die er nog zijn: wie betaalt wat. Wat met de kinderen: welke verblijfsregeling en kostenregeling. Door het maken van klare duidelijke afspraken worden irritaties voorkomen en zijn er geen onverwachte moeilijkheden.

Voor hoelang uit elkaar?

Nuttig is ook dat in de overeenkomst wordt voorzien hoe lang partners beslissen om niet meer onder hetzelfde dak te wonen. Het kan kort zijn (enkele weken) of enkele maanden. Maar de termijn moet redelijk zijn. Een optie is ook om een inkorting of een verlenging te voorzien.

Hoe zit dat juridisch en fiscaal?

In de overeenkomst wordt ook de nodige aandacht gegeven aan deze aspecten. Immers er dient duidelijk afgesproken of het adres officieel wordt gewijzigd of niet. Bij het overschrijden van 1 januari kan het officieel wijzigen van het adres van de woonplaats impact hebben op de fiscaliteit. En als er kinderen zijn dient ook aandacht besteed aan het kindergeld.

Raadpleeg een ervaren bemiddelaar.

Hij helpt jullie om tot een degelijke sluitende overeenkomst te komen. Zo worden onduidelijkheden voorkomen.

Relatie-herstel-bemiddeling kan ook een oplossing bieden. Partners werken dan aan de relatie onder begeleiding.

Meer informatie vinden jullie via mijn blog, bvb via de tag ‘feitelijk scheiden’.
Zowel voor een overeenkomst of voor een relatieherstelbemiddeling kan je terecht bij Eric De Corte. Neem contact op via telefoon 03 535 30 01, of via mail info@neobemiddeling.be.

Regel uw scheiding met respect én Win-Win

 

Echtscheiding
Tags: 
Scheiden?, Feitelijke scheiding, Overlegtips, Do's and Don'ts
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen