Als partners beslissen om uit elkaar te gaan, heeft elk zijn eigen wensenlijst, van wat hoe geregeld en afgesproken zou moeten worden. Maar hoe een scheiding het best wordt geregeld hangt van veel factoren af. Het is dan ook belangrijk dat de gemeenschappelijke, zeg maar, gezamenlijke belangen, zichtbaar worden. De bemiddelaar helpt hierbij.

In een bemiddeling beslissen de partners samen wat er wordt afgesproken, zowel voor de periode tijdens de scheidingsprocedure als na de scheiding. Hierbij komt een hele reeks elementen aan bod, ook zaken waarvan de partners niet eens weten dat er concrete afspraken moeten worden over gemaakt.  Afhankelijk van de vorm van samenleven (feitelijk of wettelijk samenwonen of gehuwd) dient één en ander geregeld. Op de website vindt u een lijstje ervan.

De zorg om de kinderen en het regelen van de verblijfsregeling is één voorbeeld met gemeenschappelijk belang. Partners willen het duidelijk afgesproken hebben, rekening houdend met de kinderen zelf maar ook met de mogelijkheden inzake verblijfsregeling en onderhoudsbijdragen.
Maar ook bij materiële zaken zijn er gemeenschappelijke belangen: wat doen we met het huis? Doen we al het mogelijke om de kinderen hun vertrouwde stek te kunnen laten behouden, en is dat wel praktisch en financieel mogelijk? Welke mogelijkheden zijn er? Wie draagt welke lasten? Zijn die lasten eerlijk verdeeld? Wie neemt het huis over of moeten we verkopen? Op welke wijze kunnen we het huis tijdelijk in onverdeeldheid houden; hoe wordt dat dan geregeld en hoe zit dat financieel?

In een periode die vaak chaotisch en emotioneel is, wordt in een aantal gesprekken gewerkt aan het tot overeenstemming komen. De bemiddelaar begeleidt de partners zowel op juridisch, administratief, fiscaal gebied maar heeft ook oog voor relationele en emotionele aspecten. Het op gang brengen van het verwerkingsproces, het integreren van de nieuwe situatie in een ‘nieuw’ leven zijn aandachtspunten. Maar ook de nieuwe wijze van met elkaar communiceren.
De bemiddelaar houdt als onafhankelijke en onpartijdige derde, de belangen van beide partijen in het oog. Immers, ook al gaan de partners uit elkaar, het is van belang om dit op een goede en respectvolle manier te doen. Scheiden doe je samen, hoe vreemd dat ook klinkt.

Bemiddelen is een beproefde methode om crisissituaties in onder meer de relationele sfeer op te lossen. Het resultaat van een scheidingsbemiddeling is dan weer meer bevredigend dan de beslissing van de rechter na een strijd voor de rechtbank. Er worden immers met een rechtsgang potten gebroken, de kans dat de relatie (verder) verzuurt is groot en zelden zijn partijen tevreden met het resultaat van het vonnis.
In schril contrast hiermee staat bemiddeling: samen werken aan een regeling om er het beste van te maken, onder begeleiding van een erkend bemiddelaar.

Algemeen
Tags: 
Kinderen, Scheiden?, Fiscaliteit
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen