“Wat je zegt in een scheiding kan een kind voor altijd tekenen”. Kwaad spreken over je ex, dat doe je niet. En toch gebeurt het. Weet dat kwaadsprekerij en vader/moeder zwart maken, bij kinderen zorgt voor stress, depressieve gevoelens en een negatief zelfbeeld. Daarover is Ed Spruyt scheidingsonderzoeker aan de universiteit van Utrecht heel duidelijk en formeel.

 “Als je nu naar je vader gaat kun je daar blijven!”

“Je moeder maakt ons kapot!”

“Denk maar niet dat papa je nog wil zien!”

Vorig jaar werd een Italiaanse gescheiden vrouw door een rechter veroordeeld tot 30.000€ : zij had haar ex zwartgemaakt in het bijzijn van het kind. Men kan zich de vraag stellen of die boete terecht is, maar zeker is dat het niet verstandig en zelfs dom is om je ex-partner naar beneden te halen in het bijzijn van je kind.

Ed Spruijt zegt over kwaadspreken het volgende: “Langdurige ruzies tussen ouders zijn een grote risicofactor voor latere problemen bij kinderen. En kwaadspreken over de ex-partner is een vorm van ruziemaken. Het kan een keertje gebeuren en dat is niet erg, maar als het structureel voorkomt is dat schadelijk voor de kinderen."

Verder zegt Spruyt dat "Uit onderzoek blijkt dat kinderen van gescheiden ouders dubbel zo veel problemen hebben als kinderen van wie de ouders bij elkaar blijven. Dat aantal is nog hoger voor kinderen van wie de ouders veelvuldig ruziemaken."

Kwalijke gevolgen van kwaadspreken

Volgens de scheidingsonderzoeker hebben kinderen ook vaak last van 'externaliserende problemen'. Zo vertonen ze volgens Spruyt vaker agressief gedrag of maken ze zich schuldig aan vandalisme. Ze hebben vaak sociale problemen, lagere schoolprestaties en meer slechte gewoonten zoals drinken, roken en blowen.

"Als ouder moet je je bedenken dat je kind er niet voor heeft gekozen dat zijn ouders gaan scheiden", zegt Spruijt. "Het is logisch dat je ruzie hebt, anders was je niet gaan scheiden. Maar doe het achter gesloten deuren en niet waar je kind bij is. Je moet ervoor zorgen dat je kind er zo min mogelijk last van heeft. Houd respect voor elkaar en blijf zo goed mogelijk samen ouder van je kind. Maak duidelijke afspraken. Structuur is voor kinderen heel belangrijk." 

Belang van in communicatie blijven en waarde van een meegroei-ouderschapsplan

NEO Bemiddeling biedt ouders in scheiding, maar ook na scheiding, een meegroei-ouderschapsplan aan. Hierin wordt met de hulp van Cindy of Eric uitgeschreven wat ouders belangrijk vinden om “hun” kinderen verder een goede opvoeding en begeleiding te geven. Maar ook gaat het over de wijze waarop de ouders met elkaar in communicatie wensen te blijven.
Het is dus veel meer dan de standaardzin “gezamenlijke uitoefening van het ouderschap”; NEO geeft samen met de ouders concreet invulling aan die standaardzin die veelvuldig voorkomt in vonnissen en notarisakten: “ouders oefenen samen het ouderschap uit”… so what?!
Bij NEO Bemiddeling maken ouders concrete afspraken over een reeks van zaken die te maken hebben met de kinderen en met henzelf als gescheiden koppel en blijvend ouders van hun kinderen. Slechts enkele voorbeelden:

  • de omgang van de ouders: met elkaar en de kinderen,
  • verhouding tov nieuwe partners (plus-ouders),
  • schoolkeuze,
  • vrijetijdsbesteding,
  • aanwezigheid ouderavonden op school,
  • aandachtspunten tijdens het verblijf van het kind bij de andere ouder,
  • beschrijving van de “to do’s”, taken en verantwoordelijkheden: zo gaan we het samen doen, dit doe jij, dat doe ik,
  • samen overleg plegen en de gesprekskanalen open houden met begrip en respect voor elkaar

Nog deze filmtip

Ed Spruyt heeft een eigen website - http://www.scheidingskinderen.nl/ - waarop nuttige informatie is te vinden, ook resultaten van een wetenschappelijk onderzoek over scheiden en gezin.
Ook enkele korte filmpjes zijn er te zien. Meest confronterend is dit

Kinderen: jullie grootste rijkdom!

NEO Bemiddeling ontzorgt jullie. Maak er gebruik van!

Blijf niet met vragen zitten, maar maak dus nu een afspraak.

Keuze uit 3 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Ouderschapsbemiddeling
Tags: 
Kinderen, Ouderschap, Ouderschapsplan, Communicatie, echtscheiding, scheiden, scheiding
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen