“We kiezen voor verblijfsco-ouderschap en dus hoef ik geen maandelijks onderhoudsgeld voor de kinderen te betalen”.  In een reeks va n korte artikels komt telkens één specifieke ‘straffe’ uitspraak aan bod.
Het betreft uitspraken die de ene of andere partner doet en waarmee ik als bemiddelaar dan word geconfronteerd. Ik duid de uitspraak, licht toe wat kan en mag.

Omdat het in mijn bemiddelingspraktijk nog nooit is voorgevallen dat koppels me zeggen dat “ze bij aanvang van hun samenwoning of bij hun huwelijk al het einde van hun relatie praktisch hebben geregeld”; is het normaal dat mensen niet goed of niet helemaal weten hoe één en ander kan of moet geregeld worden in een scheidingsovereenkomst.

Het gebeurt dan ook regelmatig dat tijdens de bemiddelingsgesprekken koppels met voorstellen komen die ofwel indruisen tegen hun huwelijkscontract, of geen wettelijke grond hebben, of niet praktisch uitvoerbaar zijn en soms zelfs onredelijk zijn. Onwetend kan je weliswaar niet zondigen, maar soms gaat men de bocht uit...

In dit artikel twee ‘straffe’ uitspraken in verband met onderhoudsgeld voor de kinderen.

“We kiezen voor verblijfsco-ouderschap en dus hoef ik geen maandelijks onderhoudsgeld voor de kinderen te betalen”.

Dit klopt niet, tenzij natuurlijk partners dit samen een goede afspraak vinden. In principe draagt elke partner bij in de kosten van de kinderen in verhouding en in evenredigheid met het globale inkomen van elke ouder; wet van 19-03-2010. Met andere woorden, als er een ongelijkheid is in de globale inkomsten dan wordt een % verhouding bepaald. En dat gaat zowel op voor de verblijfsgebonden, niet-verblijfsgebonden en buitengewone kosten. In de berekeningen die ik als bemiddelaar maak, wordt het duidelijk wat de impact van het inkomstenverschil  is.

 “Ik hoef de kinderen enkel maar om de twee weken een weekend te zien, maar dan betaal ik ook geen alimentatie”.

Een voorbeeld van wat niet kan. Het is niet omdat er een ongelijkmatige verblijfsregeling is, en één partner de kinderen quasi niet bij zich heeft, dat dit dan ook betekent: als ik de lust niet heb, wil ik ook de (financiële) last niet. Zo werkt dat niet.

Second opinion

Voor koppels die zelf hun overeenkomst willen opstellen is het goed dat ze hun scheidingsovereenkomst voorleggen voor een ‘second opinion’; dat kost weinig en ze krijgen de zekerheid dat hun afspraken ‘kosjer’ zijn. Bovendien krijgen ze tips waardoor hun overeenkomst (nog) beter wordt en dat allemaal voor een prikje.

Het "beste" voor de kinderen: dat beslissen we samen als vader en moeder

Scheiden met respect

Blijf niet met vragen zitten, improviseer niet, maar neem contact: via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be

Lees nog andere artikels via blog en de tag 'kinderen'

Echtscheiding
Tags: 
Co-ouderschap, Onderhoudsgeld, Kinderen
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen