Mia twijfelt al geruime tijd aan de relatie met Wim; “Het is niet meer wat het was, de passie en de samenhang is weg. We zijn elkaar onderweg verloren. Elk heeft zich op zijn terrein terug getrokken. Er ontstaat ook regelmatig wrevel, er is niet veel nodig om de vlam in de ruzie-pan te doen slaan. Soms escaleert dat en is er gedurende enkele dagen klank noch beeld. De verwijten: dat blijft hangen en stapelt zich op. Waar ik ook van afzie is de wijze waarop Wim met de kinderen omgaat. Ik erger me aan zijn bemoeizucht, aan het ‘drillen’ van de kinderen. Ja ik heb er lang over gedaan maar ik heb de scheidingsbeslissing genomen. Maar hoe breng ik die boodschap over aan Wim?. Hij valt zeer waarschijnlijk uit de lucht. Kan je me wat tips geven hoe ik de scheidingsmelding best breng?”

Scheidingsmelding: sta stil bij de gevolgen en impact

Belangrijk is dat je als boodschapper vooraf stilstaat bij de effecten, bij de impact en de beleving van de andere partner.
Immers diegene die de scheidingsmelding brengt, die staat al verder in het scheidingsproces. Die heeft er al op gekauwd, die heeft de beslissing al gewikt en gewogen. De andere partner krijgt die boodschap en is doorgaans ‘van de kaart’. Geef die andere partner dan ook de tijd om de boodschap binnen te pakken, te herkauwen, te absorberen, te reproduceren, een plaats te geven. Emoties dirigeren ook vaak het moment, dus ook hiervoor de nodige tijd en ruimte voorzien.

Waarop letten als je de scheiding meldt

Voor de partner die de scheidingsmelding brengt, gaat het niet om een beslissing van het moment. Het is (mag ik hopen) een weloverwogen beslissing.
Het moment kiezen waarop je de boodschap brengt is dan ook geen bijzaak. Dus niet tussen de soep en de petatten, niet als de kinderen in de buurt zijn, niet tijdens een ruzie. Wel op een moment dat er tijd is voor elkaar, dat er een luistermoment is. Immers je mag er van uitgaan dat de andere partner de boodschap niet verwacht. Die is dus van de kaart, kan in shock zijn. Gevoelens zijn er dan als een vulkaanuitbarsting. Hierna enkele van die gevoelens; gevoelens worden gekenmerkt door “ik voel me …” of “ik ben …”. Hierna dus de voor hand liggende gevoelens:

  • “Ik ben stomverbaasd”: Zo slecht doen we het toch niet. Hoe kom je erbij om te beslissen om te scheiden?
  • “Ik ben teleurgesteld”: Scheiden dat is toch wel het laatste, zo zijn we niet gestart. Waarom vecht je niet voor een relatieherstel? Je laat me geen keuze!
  • “Ik voel me onzeker en ben wanhopig”: Hoe moet het nu verder. Waar ben ik aan toe? Hoe moet ik rondkomen? Wat met de kinderen en ons huis? Waar moet ik dan gaan wonen en wie gaat dat betalen? Ik zie het niet meer zitten.
  • “Ik ben kwaad en vernederd”: Jij beslist en beslist ook voor mij! Je hebt het niet eens besproken. Dat is niet eerlijk. Je zet me te kijk.
  • “Ik ben achterdochtig”: Zeg me wat de echte reden is: heb je iemand anders? Hoelang suddert dat al in je kop? Hoe lang bedrieg je me al?

Wetend dat er zoveel sterke emoties (kunnen) zijn is het zaak om als boodschapper ‘eerlijk’ te zijn. Breng een doordachte gefundeerde boodschap met echte herkenbare redenen. Breng de boodschap zelf. Voorkom dat de andere partner het als laatste van anderen moet te horen krijgen.
Wees ook duidelijk in je boodschap: is het een schot voor de boeg, een wake-up-call om de andere ‘wakker’ te schudden of is echt de mededeling dat je de relatie beëindigt?

De manier van het brengen van de boodschap bepaalt hoe de scheidingsregeling verloopt

Na de scheidingsmelding hals over kop aan de scheidingsregeling beginnen, is niet de goede manier. Er is tijd nodig om de mededeling te verwerken. Wees daarom ook zeker dat je partner de boodschap heeft gehoord en begrepen. Gun hem/haar de kans om te reageren. Geef ook emotionele reacties een kans; loop dus niet weg na de melding.
Een ‘goede’ manier om de scheidingsmelding te geven is kijken naar jezelf: hoe zou jij willen dat je de boodschap wordt gebracht? Hoe zou jij reageren? Welk effect zou dit op jou hebben? Waar heb je nood aan op dat moment?

Het hoeft geen betoog: de wijze waarop de scheidingsmelding wordt gebracht is mede bepalend voor de manier waarop de scheidingsregeling gebeurt. Een mededeling die brutaal en agressief wordt gebracht, leidt vaak tot vechtscheiding en “het de andere betaald zetten”.
Bespreek samen hoe jullie tot een faire regeling willen komen. Leg dus niet onmiddellijk een voorstel van regeling voor; dat zet alleen maar kwaad bloed en de andere partner voor blok.

De tips op een rijtje

Geen bijbel en geen strikt te volgen leidraad, wel enkele aandachtspunten en tips op een rijtje:

  • Kies weloverwogen het moment om de scheidingsmelding te brengen: beiden beschikbaar, let op de timing.
  • Doe het op een persoonlijke respectvolle manier: dus niet via een sms, een papiertje op tafel, een mail of een dagvaarding via de advocaat.
  • Wees niet agressief of verwijtend: doe het ook niet in een opwelling tijdens een ruzie.
  • Spreek in ik-vorm: als je elke zin begint met “ik” dan zeg je iets over jezelf en niets over de ander.
  • Ga niet in verdediging maar geef de andere partner de kans om te reageren en stoom af te laten.

Gaan we vechten of regelen we samen onze scheiding?

En hoe je best gaat scheiden? Door met goede begeleiding samen te werken aan jullie scheidingsregeling: alles netjes doorgepraat, met respect voor elkaar goede regelingen. Zo vermijdt je een dure rechtsgang, voorkom je dat de relatie extra verzuurt, werken jullie aan het blijvend samen-ouder-zijn. Op die manier wordt later natrappen vermeden en blijf je niet zitten met een gevoel van financieel gepakt te zijn. Lees ook het blogartikel 'Goed scheiden! Hoe doe je dat?'
Zei ooit iemand: “Ik verlies mijn droom van samen oud worden, ik verlies ons huis, ik moet de kinderen delen en ik zit ook nog eens financieel aan de grond”. Dat kan dus allemaal worden voorkomen als jullie samen kiezen voor een bemiddelde overeenkomst.
Kies een ervaren bemiddelaar die jullie in alle domeinen wegwijs maakt: bij NEO Bemiddeling ‘alles onder één dak’.

Blijf niet met vragen zitten, maar maak nu een afspraak.
Keuze uit 2 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

-         via telefoon 03 535 30 01 of

-         via het contactformulier 

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Echtscheiding
Tags: 
scheiden, scheiding, echtscheiding, Vechtscheiding, Regeling, Do's and Don'ts
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen