Elke gescheiden ouder maakt zich zorgen over de gevolgen van de breuk voor zijn of haar kind(eren), zeker als er veel ruzie tussen jou en je ex is. Dat is logisch, want de noden van je kinderen centraal stellen terwijl je zelf op een emotionele rollercoaster zit, is niet vanzelfsprekend. Er zijn dan ook een aantal fouten die elke ouder maakt na een scheiding, uitgelokt door je eigen verwarde gevoelens.

De fouten zoals hierna vermeld en het bijhorende advies zijn van de hand van Kate Scharff, psychotherapeute, scheidingsexperte en blogster op Huffington Post. Kate Scharff vernoemt er 4; hier zijn ze… voor wat ze U waard zijn.

1. Vreselijk gevoel: angst om gescheiden te worden van je kinderen

Frequente fouten:

- Het plakkerige afscheid
Kinderen hebben nood aan jouw zegen om weg te gaan en aan jouw vertrouwen dat alles goed zal verlopen bij de andere ouder. Plakkerige knuffels, voortdurend 'ik zal je missen' herhalen en overdreven geruststellingen (bel me als je me nodig hebt, zelfs in het midden van de nacht) kunnen je kind extra zenuwachtig maken.

- Te veel telefoontjes, sms'jes en/of e-mails
Zeker als je kinderen nog klein zijn of nog nooit lang weggeweest zijn, zal je in contact willen blijven. En bij sommige kinderen moet dat ook, om de emotionele afstand te verkleinen. Maar als je het nummer aan het intypen bent, moet je je altijd afvragen: heb ik dit telefoontje nodig, of zij? Veel kinderen proberen de tijdelijke scheiding op te vangen door de gedachte aan de andere ouder even op de achtergrond te zetten en te focussen op het hier en nu. Weeg dus goed af of die frequente telefoontjes wel een goed idee zijn.

2. Vreselijk gevoel: eenzaamheid

Frequente fouten:

- Steunen op de oudere kinderen
Je verliest je metgezel en vertrouwenspersoon bij de scheiding, waardoor een bezorgde tiener een verleidelijke vervanger is. Hij of zij zal je wellicht willen bijstaan en graag een volwassene spelen, maar een tiener mag zijn focus op school, hobby's en vrienden niet verliezen. Bovendien zal het hem ook geen goed doen als de ouder-kindrelatie verstoord wordt. Ga daarom op zoek naar een volwassene bij wie je terecht kunt en laat je kinderen echt kinderen zijn.

- De kleine kinderen bemoederen
Ja, je kinderen hebben af en toe geruststelling nodig van mama en papa, maar je kan ook overdrijven. Zorg ervoor dat je kinderen ook voldoende vrijheid krijgen en probeer hen los te laten.

- Te veel uitingen van liefde
Er zijn ook ouders die hun kinderen na een scheiding overladen met knuffels en kusjes, hen op de schoot laten zitten of het bed delen, enzovoort. Zo proberen ze te voldoen aan hun eigen emotionele noden, maar die intensiteit kan je kinderen angstig en teruggetrokken maken. Te vermijden dus!

3. Vreselijk gevoel: boos op je ex

Frequente fouten:

- Subtiele kleinering in het bijzijn van de kinderen
Als je de kinderen afzet bij je ex of jullie nog eens iets samen doen, is het moeilijk om niet op een of andere manier kritiek te geven op zijn of haar nieuwe leven, opvoedingstechnieken, enzovoort. Probeer er toch op te letten dat je dat niet doet. Kinderen zien het zeker als je met je ogen rolt of minachtend gromt.

- Je ex overal zwartmaken
Van tijd tot tijd moet je kunnen ventileren, dat is normaal, maar niet iedereen hoeft alle kleine kantjes van je ex en jullie scheiding te weten. Op een of andere manier zullen die roddels terugkomen bij je kinderen, en dat zal hen geen goed doen.

4. Vreselijk gevoel: verlies van controle over het leven van je kinderen

Frequente fouten:

- De ondervraging
Je verloor de volledige kenis over het leven van je kind al toen je hem voor het eerst afzette in de crèche. Na een scheiding willen veel ouders die volledige controle terug, maar dat kan gewoon niet. Uiteraard mag je wel vragen of je kind een leuk weekend gehad heeft, maar vis niet naar de details van zijn tijd bij je ex.

- De furie na de terugkomst
Af en toe zullen je kinderen thuiskomen met verhalen van bij je ex die jij helemaal afkeurt. Denk maar aan "we mochten van papa in de auto kruipen zonder ons autozitje of zonder gordels aan te doen". Hoewel zoiets jou ongetwijfeld woedend maakt, is het geen goed idee om je ex onmiddellijk op te bellen en onder zijn voeten te geven. Praat er later over, als je kalmer én alleen bent.

Uiteraard is het bovenstaande geen allesomvattende lijst van fouten die een gescheiden ouder maakt, maar het zijn wel belangrijke én veelgemaakte blunders.

Gelukkig is er ook goed nieuws voor gescheiden ouders. Als je vastbesloten bent om je opvoedingstechnieken te verbeteren na de breuk, dan zal dat ook gebeuren. Het feit dat je het echt wil, betekent dat je al veel juist doet. Proberen om je eigen emotionele noden gescheiden te houden van die van je kinderen, is al heel wat.

En als je iets fout doet, kan je je altijd excuseren en beloven dat je beter je best zal doen om het in de toekomst beter aan te pakken. Dat is geen schande.

Ouderschapsbemiddeling
Tags: 
Ouderschap, Ruzie
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen