Bij scheiding MOGEN jullie opteren voor onderlinge toestemming.  Een ietwat rare zin misschien, maar zo is het wel. Als jullie gaan scheiden MOGEN jullie kiezen voor  een EOT – echtscheiding door onderlinge toestemming. Niemand kan verplicht worden om te bemiddelen. MOETEN is er dus niet bij. Ook ‘eisen’ zijn niet aan de orde. Wel worden wensen en verzuchtingen geuit en wordt in de bemiddeling betracht om tot een consensus te komen. En als dat niet mogelijk is, dan is er altijd nog een compromis. Maar belangrijk is dat beide partners een goed gevoel hebben bij de overeenkomst, en niet in een richting gepusht worden die ze niet willen.

Voorwaarden om te kunnen bemiddelen

Belangrijke voorwaarden voor een bemiddeling zijn immers dat jullie beiden op vrijwillige basis akkoord zijn om de scheiding samen in der minne te regelen met behulp van een erkend bemiddelaar. Als bemiddelaar gids ik jullie door het onbekend (scheidings-)terrein.
Het is dus belangrijk te weten dat er geen domme vragen zijn. Ik leg nauwgezet alles uit, van naaldje tot draadje; twee, drie vier maal als ’t moet. Het is immers belangrijk dat jullie beiden tenvolle begrijpen waarover beslissingen dienen genomen en wat de diverse mogelijkheden zijn, en wat de impact en de gevolgen zijn van genomen beslissingen.

Wat jullie MOETEN weten over een scheidingsovereenkomst

In een eerste gesprek leg ik jullie uit wat er bij een scheiding komt zien, wat moet, wat kan, wat de mogelijkheden zijn, welke varianten kunnen. En al jullie vragen worden beantwoord.
Dit verklaart waarom een eerste gesprek al vlug 1,5 tot 2 u duurt. Ik acht het immers belangrijk dat jullie goed weten wat er moet en kan. Soms formuleren koppels dit als ‘wat zijn mijn rechten en plichten’? Zonder echter deze terminologie te gebruiken vernemen jullie hoe één en ander kan worden geregeld op een wijze waarmee jullie samen akkoord (kunnen) gaan.

Gaandeweg de uitleg horen jullie dan wat de wet zegt, en of jullie dit al of niet in gezamenlijk overleg ook zo willen. Ik zorg er voor dat jullie binnen de wettelijke krijtlijnen blijven.
Voor een beeld over wat er dient geregeld kan u hier terecht.

Eén forfaitaire bemiddelingskostprijs: all-in!

Op ’t einde van het eerste gesprek kan ik dan als bemiddelaar goed inschatten hoever jullie staan, waarover jullie het al eens zijn,  wat moeilijk is, waarover helemaal nog geen overeenstemming is, waar jullie nog niet eens aan gedacht hebben. Zie in dit verband ook deze link, waar je kan lezen welke elementen kostprijsbepalend zijn.
Dat laat me dus toe om het koppel een forfaitaire prijs voor te stellen, all-in, vanaf het tweede gesprek. Dit is dan ook letterlijk te verstaan: all-in. Dus alle gesprekken, na elk gesprek een ontwerp van overeenkomst dat gaandeweg groeit tot het jullie finaal akkoord is. Inbegrepen zijn dan ook mijn contacten met de notaris (voor het onroerend goed), allerlei berekeningen inzake bvb groepsverzekeringen, onderhoudsbijdragen voor de kinderen, onderhoudsuitkeringen voor de partner, contacten met de rechtbank.
Als er eenmanszaken zijn, of vennootschappen, schat ik de werkzaamheden in, en het gebeurt dat de werkzaamheden hieromtrent aan uurtarief worden afgehandeld. Niet zelden omdat ik dan ook contacten heb met de accountant of bedrijfsrevisor en ik de nodige werkzaamheden niet altijd goed kan inschatten naar tijd en werk.

Denk aan de fiscale aspecten van een scheiding

Kortom: koppels MOGEN opteren om samen hun overeenkomst te maken. Doe dat dan via een ervaren bemiddelaar die ook fiscaal onderlegd is. Immers fiscaliteit speelt een niet onbelangrijke rol inzake bvb vruchtgebruik onroerend goed, onderhoudsgeld voor de kinderen en onderhoudsuitkeringen voor de partner. Met simulaties duid ik jullie op de meest gunstige fiscale regelingen.

Hiermee zijn de cowboy- en indianenverhalen de wereld uit. Want hoe vaak hoor je niet: “amaai gij moet veel betalen (gij krijgt veel onderhoudsgeld), amaai gij krijgt weinig onderhoudsgeld (gij moet weinig betalen)”. Weet dat het belangrijk is voor welke kosten er wordt betaald:

  • Enerzijds een vast maandelijks bedrag dat deels de verblijfsgebonden kosten en de weerhouden niet-verblijfsgebonden kosten dekt.
  • Anderzijds, welke kosten (buitengewone) worden afgerekend op basis van werkelijke betalingen.
  • Hoeveel elk als fiscaal voordeel geniet, wordt door mij berekend. Klaarheid en duidelijkheid, zwart op wit. Dus geen ongemakkelijk gevoel of twijfel: Krijg ik wel genoeg? Betaal ik niet teveel?

Wees dus kieskeurig met de keuze van uw bemiddelaar.

Neem voor een afspraak contact via het formulier, of mail via info@neobemiddeling.be of bel me via 03 535 30 01

Respectvol uit elkaar - Regel uw echtscheiding win-win

 

Echtscheiding
Tags: 
Kostprijs scheiding, Do's and Don'ts, Onderhoudsgeld, Onderhoudsuitkering, Fiscaliteit, Overlegtips
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen