Op 11 juni is het Vaderdag, op 15 augustus elders op 14 mei is het Moederdag. Ongeacht de datum: het gaat om Vaders en Moeders (met een hoofdletter!), die dit ook zijn en blijven nà de scheiding. Niet evident voor vaders en moeders zelf, maar zeker ook niet voor de kinderen. En hoe lossen kleuterjuffen en het onderwijzerskorps dat op?

Het is niet eens meer zo uitzonderlijk, jammer genoeg eerder regel: kinderen van gescheiden ouders in de klas. Als er dan een kleinood of een gedichtje wordt gemaakt;

  • Wanneer krijgt vader of moeder dat te zien of te horen?
  • Heeft de vader of moeder wel weet dat er iets is gemaakt op school of dat het kind iets voor te dragen heeft?
  • Voor wie is het kleinood bestemd? Voor de biologische vader of moeder (natuurlijk!?). Of (misschien!?) voor de zorgende ‘nieuwe’ partner van ma of pa. Partner die zich ontpopt en voor de kinderen zorgt als een nieuwe moeder of vader maar weet dat ze nooit echt de vader of de moeder zullen/kunnen zijn van de kinderen van de nieuwe partner?

Hoe Vaderdag of Moederdag ‘beleven’ bij ouderverstoting?

Vaderdag en Moederdag, soms moeilijk dagen. Zeer zeker ook voor ouders die geconfronteerd worden met ‘verstoting’ of met een ‘contactbreuk’.
Kinderen die opgefokt worden tegen de andere ouder, die subtiel beïnvloed worden om niet te zeggen gemanipuleerd en in hun kind zijn aldus misleid worden.

Na de scheiding: ook goed nieuws!

Maar gelukkig ook veel voorbeelden van gescheiden ouders die Vaderdag  en Moederdag elkaar tenvolle gunnen:

  • Na scheiding, partners die ongeacht de verblijfsregeling de kinderen naar de vader brengen op  Vaderdag of naar de moeder op Moederdag.
  • Met een geschenkje van de kinderen, mooi verpakt.
  • Een gescheiden vader die de moeder verrast met een kaartje en een bos bloemen, ten teken van erkenning wie ze is en voor altijd zal blijven: ouder van hun gezamenlijke kinderen, gescheiden of niet.
  • Een gescheiden moeder die de kinderen aanzet om vader een telefoontje te doen, of hen de tip geeft om het op school gemaakte kleinood af te geven de dag van Vaderdag zelf en niet een week later als ‘vijgen nà Pasen’.

Gescheiden of niet, voor altijd vader en moeder. Erkenning krijgen voor wat elk doet binnen de mogelijkheden die er zijn, flexibel zijn met de verblijfsregeling, soepel in de contacten met de andere ouder tijdens het verblijf van de kinderen bij de andere ouder. Denk aan skype, aan telefoon, aan chatten, aan mailen, aan tussendoor bezoekjes omdat de 7 dagen van een week toch wel heel lang duren…

Samen als partners in gesprek blijven. De tijdens de bemiddeling gemaakte afspraken en engagementen in het ouderschapsplan bijsturen en herbespreken met oog en oor van wat moet of kan of aangewezen is. Rekening houdend met henzelf maar vooral met ‘het belang van de kinderen’.
Zo na scheiding vader en moeder zijn: geen futuristisch onwaarschijnlijk plaatje maar realiteit, als beiden bereid zijn om samen te werken in bemiddeling naar het gezamenlijk project van hun grootste gezamenlijke rijkdom en schat: hun gezamenlijke kinderen.

Voor alle vaders, ook de gescheiden vaders, morgen 11 juni: een deugddoende Vaderdag.
En ruim van tevoren voor alle moeders een zalige Moederdag.

Van harte.

Eric en Cindy van Neo Bemiddeling, thans nog bereikbaar via www.ericdecorte.be maar spoedig via www.neobemiddeling.be

Blijf niet met vragen zitten, maar maak dus nu een afspraak.
Keuze uit 3 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

-         via telefoon 03 535 30 01 of

-         via mail info@neobemiddeling.be of

-         via het contactformulier

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

 

Echtscheiding
Tags: 
scheiding, echtscheiding, Vechtscheiding, Kinderen, Ouderschap, Ouderschapsplan, scheiden
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen