Ingeval scheidende koppels over een onroerend goed beschikken -woning, appartement, grond- dient er in de scheidingsregelingsovereenkomst beschreven hoe en onder welke voorwaarden de toebedeling zal gebeuren, en welke waarde aan het goed wordt toegekend.
Die waarde is belangrijk als vertrekbasis voor het berekenen van het bedrag van de ‘opleg’ -bedrag dat de ene partner betaalt aan de andere partner- , waarbij onder meer rekening dient gehouden met saldo uitstaand kapitaal van de hypothecaire leningen en eventueel een voorafname omwille van grotere inbreng of investeringen met gelden van erfenissen of schenkingen.
Die waarde is echter ook van belang voor de notariële akte van afstand/toebedeling. Immers de waarde die het scheidend koppel in de scheidingsregelingsovereenkomst is overeengekomen wordt door de notaris overgenomen in diens notariële akte.
Het bepalen van die waarde is dan ook vaak punt van meningsverschil waarbij de bemiddelaar behulpzaam is om tot overeenstemming te komen. Er zijn verscheidene manieren om de waarde van bvb een woning te bepalen; in dit verband verwijzen we naar een eerder blogartikel. Ietwat kort door de bocht komt het er op neer dat de overnemer een zo laag mogelijke waarde betracht, de overlater een zo hoog mogelijk bedrag. Belangrijk is echter dat er een correcte eerlijke waarde wordt bepaald. Het bedrag van deze venale waarde vormt dan ook de basis voor de berekening die de bemiddelaar uitvoert voor het bepalen van het bedrag van de verdeeltaks (misierietaks) en de notaris- en aktekosten.
Het komt regelmatig voor dat de overnemer in de scheidingsovereenkomst een lager bedrag wil vermeld zien, omdat een lager bedrag gunstiger is bij de berekening van de registratierechten en notaris- en aktekosten. NEO Bemiddeling maakt de koppels er echter steevast op attent dat dit niet is gewenst en hiermee dient opgelet. Immers opzettelijk een veel te laag bedrag vermelden in de akte zal leiden tot een actie van de Registratie waarbij:
De waarde die in de regelingsovereenkomst werd vermeld kan volgens de registratie ook onder de normale marktwaarde liggen, het betreft dus dan een geval van ‘tekortschatting’. In deze gevallen zal enkel de overnemer:
De bemiddelingen die NEO uitvoert, houden rekening met al deze zaken. Informatie alleen is immers niet genoeg, koppels worden ook attent gemaakt op de gevolgen en impact van beslissingen. Een bijkomend voordeel is dat de bemiddeling ook de integrale regeling omvat in verband met de onroerende goederen. De tekst in de scheidingsovereenkomst ivm de regelingen inzake onroerende goederen wordt door NEO aan de notaris gezonden. Na nazicht van het ontwerp van akte door NEO wordt de finale akte gemaakt.
Na ondertekening door de partners en registratie, zendt de notaris twee afschriften met registratierelaas naar de bemiddelaar. Te samen met de andere nodige bijlagen wordt dan het bundel door de erkend bemiddelaar van NEO Bemiddeling bij de rechtbank ingeleid. Alles piekfijn geregeld. Kortom de leuze waardig: “Bemiddelen… tot in de puntjes”.
Keuze uit 3 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten:
Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com