“Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel “. Ook in een relationeel leven is dit het geval. Ik zie veel koppels waar het einde van het dubbel leven bevrijdend is. Blijft pijnlijk natuurlijk, want ‘bedrogen’ en ‘belogen’ worden is hard en grijpt diep in, in je basisvertrouwen. Maar de leugen onder ogen zien, en eerlijk zeggen waar het op staat, werkt bevrijdend. Althans voor diegene die gelogen heeft.

Vaak gaat het om ‘vreemd gaan’, de schijn ophouden, leugentjes om bestwil die zo ingebakken geraken en als vanzelfsprekend worden ervaren, dat iemand zichzelf niet meer herkent. In een relatie wreekt zich dat, vroeg of laat. Immers ‘al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel ‘…

Voor wat kies je als de scheiding wenkt?

Als de liefde op is, en het niet meer gaat in de relatie zijn er maar twee keuzes. Ofwel nemen jullie in een traject relatieherstel de draad op en maken bespreekbaar wat moeilijk gaat, welke weerkerende struikelstenen, de kwaliteit van samen-leven, van de relatie Ofwel is er radicaal de breuk. Gewoon ‘verder doen’ is ook een optie, maar tot wat leidt dat?

Merkwaardig is dat er meer partners zijn die van tevoren al een nieuwe relatie aangaan dan diegenen die een punt zetten achter de relatie en dan pas een nieuwe relatie aangaan.

Je kan niet doen alsof alles nog koek en ei is, en terzelfdertijd vreemd gaan. Maw je kan niet doen alsof de liefde in de relatie nog vlamt, als je al ‘aan de slag bent’ met iemand anders dan je man of vrouw. Je bedriegt niet alleen je partner maar ook die nieuwe partner. Je beschadigt het intieme uit de vorige relatie en besmet de nieuwe relatie. Immers veel partners willen voor hun ‘oude’ liefde nog de schijn ophouden waarna de andere partner zich op zijn minst gebruikt en veelal misbruikt voelt.

‘Je kan niet altijd verliefd op me zijn, je kan wel altijd van me houden’

Geen pleidooi om een punt te zetten achter wat niet meer gaat zoals voorheen, maar kijken wat er nodig is om het weer te hebben zoals voorheen. ‘Je kan niet altijd verliefd op me zijn, je kan wel altijd van me houden’; een spreuk uit de duizend met zoveel waarheid in zich. Maar als het ‘houden van’ er niet meer is dan houdt het op.

Scheiden hoeft niet slecht te zijn, maar belangrijk is dat het uit elkaar gaan gebeurt op een respectvolle manier, met aandacht voor elkaar, voor jullie kinderen, voor wat je samen materieel hebt opgebouwd, met wat jullie belangrijk vinden in de omgang met elkaar als ex-partners maar blijvend ouders van “jullie” kinderen. Een bemiddeling biedt hiertoe de beste waarborgen. De gemeenschappelijke belangen hebben immers hun plaats in een bemiddeling; in een vechtscheiding is het ieder voor zich, en liefst alles voor zich en niets voor de ander. Zo worden er brokken gemaakt die niet meer te lijmen zijn. Dus voor wat kies je als jullie beslissen om uit elkaar te gaan? Voor strijd of overleg? Vechten of samen tot overeenkomst komen met begeleiding van een ervaren bemiddelaar?

Echtscheiding
Tags: 
Scheiden?, Vechtscheiding, Relatiebemiddeling, Communicatie, Do's and Don'ts
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen