Gevolgen echtscheiding voor kinderen en nood aan ouderschapsplan

Een artikel dat slaat op Nederland maar dat net zo goed kon verschijnen in België. In Nederland is een ouderschapsplan verplicht, in België (nog) niet. Toch besteed ik als bemiddelaar de nodige tijd om een ouderschapsplan te bespreken en op te nemen in de regelingsovereenkomst bij een EOT (Echtscheiding door Onderlinge Toestemming) of een Ouderschapsovereenkomst voor scheidende partners die feitelijk of wettelijk samen wonen.

 

Jaarlijks krijgen 70.000 kinderen te maken met echtscheiding. Echtscheiding heeft altijd gevolgen voor de kinderen, de onderzoekscijfers liegen er niet om. De kans dat kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn later zelf ook scheiden is twee maal zo groot. Ook hebben kinderen twee maal meer kans op psychische problemen.
Hoe groter het conflict van de scheidende ouders, hoe groter de negatieve gevolgen voor de kinderen zijn. Dat is vooral aan de orde als de scheidende partijen met elkaar ruziën en dat zijn er nog altijd erg veel. In 20 procent van de echtscheidingen is er sprake van een zogenaamde vechtscheiding. Nog erger is het als kinderen het contact met een van de ouders verliezen. In 15 procent van de echtscheidingen hebben de kinderen binnen een jaar geen contact meer met de uitwonende ouder. Als kinderen als gevolg van ruzie tussen hun ouders vervreemden van een ouder heet dat Parental Alienation Syndrome (PAS). Dat syndroom kan leiden tot grote psychische schade.

Raad van Kinderbescherming

In toenemende mate wordt in Nederland de Raad van de Kinderbescherming betrokken bij problematische echtscheidingen met kinderen, in 2011 was dat 4.800 maal en in 2.012 zelfs 5.249 keer. Ouders in vechtscheidingen hebben onvoldoende oog voor de belangen van hun kinderen. Zij worden geleid door gevoelens van wraak en gebruiken vaak hun kinderen in de strijd met de ex-partner. De negatieve gevolgen van echtscheiding kunnen aanzienlijk worden verminderd als beide ouders na de scheiding de relatie met de andere ouder stimuleren en hun kinderen toe staan om van beide ouders te blijven houden. Daarom is het van wezenlijk belang dat ouders in een echtscheiding vooral letten op de belangen van hun kinderen en proberen uit het conflict weg te blijven.

Goede afspraken

Ook is het belangrijk dat ouders zelf in goed overleg de afspraken over de verdeling van de verzorging en de opvoeding in plaats van dat over te laten aan de rechter. Dat is niet altijd gemakkelijk omdat emoties een rol spelen. Daarom doen scheidende ouders er verstandig aan om het ouderschapsplan onder begeleiding van de mediator op te stellen zodat deze hen daarin kan begeleiden en ondersteunen. Zo kunnen in harmonie en op een verantwoorde wijze afspraken worden gemaakt waar beide ouders achter staan waardoor zij ook meer geneigd zullen zijn om die afspraken na te leven dan wanneer deze bijvoorbeeld door de rechter worden opgelegd. Ouders die in de echtscheidingsprocedure en ook daarna samen werken in plaats van elkaar tegen werken bewijzen hun kinderen een dienst waar die hen later dankbaar voor zullen zijn.

Auteur van het artikel: Bert Bout in het Puttens Weekblad (Nederland)

Je relatie met je (ex) partner staat onder druk en hunkert naar harmonie!  Weet je niet hoe je dat nog kan bereiken?

Met een gesprekje van 5 minuten zet je de eerste stap.

Twee tafeltjes met daarop allerlei boeken over Bemiddeling en een boekt in een glazen vaas