Hoe onderhoudsbijdragen voor kinderen wijzigen?

Bij gescheiden koppels rijst vaak de vraag of de alimentatie (onderhoudsbijdrage) voor kinderen nog kan gewijzigd worden nadat een overeenkomst door de rechtbank werd gehomologeerd. Het antwoord is volmondig ja, en dit zowel voor  een overeenkomst ingevolge EOT-Echtscheiding Onderlinge Toestemming als voor een door de jeugdrechtbank gehomologeerde Ouderschapsovereenkomst ingeval van beëindiging van de samenwoning.

Een EOT-regelingsovereenkomst of een Ouderschapsovereenkomst kan op twee manieren worden gewijzigd; ofwel eenzijdig ofwel in gemeenschappelijk akkoord. Als erkend bemiddelaar ondersteun ik enkel koppels die bereid zijn om ‘samen’ te werken aan een aangepaste regeling.

Redenen voor aanpassing van de verblijfsregeling

Doorgaans zijn navolgende zaken reden en aanleiding om de eerdere overeenkomst en alimentatie aan te passen:

  1. Aanzienlijke groei of daling van het inkomen van een ouder onafhankelijk van zijn/haar wil (bvb ontslag, invaliditeit)
  2. Impact financieel omwille van een wijziging van de verblijfsregeling (bvb van 2 weekends per maand naar co-ouderschap, of omgekeerd)
  3. Aanzienlijke vermindering of verhoging van de kosten van de kinderen
  4. Onduidelijkheid over het al of niet begrepen zijn van bepaalde kosten in de maandelijkse onderhoudsbijdrage
  5. Onduidelijkheid over welke (buitengewone) kosten extra voor verdeling in aanmerking komen
  6. Het ontbreken in akten en overeenkomsten van mogelijkheden voor aanpassing van de alimentatie en het niet vermelden van duidelijke herzieningsclausules

Voorzie vooraf alle mogelijkheden voor aanpassing van de verblijfsregeling en kostenregeling

Bij een wijziging of aanpassing van de onderhoudsbijdragen is het belangrijk op te merken dat in goed opgestelde overeenkomsten alle mogelijkheden uitdrukkelijk werden voorzien. M.a.w. alle kosten die voorzienbaar zijn, dienen best vermeld. In dat verband is het onder meer zo dat het ouder worden van het kind meer kosten met zich brengt; dus dit is te voorzien met bvb leeftijdsverhogende afspraken (% of in absolute cijfers).

Ook de evolutie en de kosten van de schoolopleiding zijn te voorzien, van kleuter- naar lagere school, naar middelbare school en naar hogere studies. Dit zijn eveneens voorzienbare kosten.

Niet zelden word ik echter geconfronteerd met akten en overeenkomsten waarin te voorziene kosten niet zijn voorzien, en er tussen partners discussie is over het al of niet begrepen zijn van bepaalde kosten in de initiële overeenkomst. In dit verband verwijs ik naar eerder verschenen artikels die u kan raadplegen door te klikken op herberekenen en kindrekening.

Herzieningsclausules in EOT en ouderschapsovereenkomsten

Door te voorzien in duidelijke herzieningsclausules kunnen veel discussies worden vermeden. In dat verband is het aangewezen om te vermelden in welke omstandigheden en op welk tijdstip een herziening kan/zal plaatsvinden. Ook is het zinvol om de criteria en de berekeningswijze te vermelden.
Ook hier mangelt het dikwijls in de akten en overeenkomsten die mij als bemiddelaar worden voorgelegd om te heronderhandelen.

Drie voorwaarden voor aan passing alimentatie

Ingeval er geen herzieningsclausules zijn voorzien in de initiële overeenkomst kan men alsnog terugvallen op drie voorwaarden om de alimentatie aan te passen. Het betreft: 1) nieuwe omstandigheden 2) buiten de wil van de partijen, die hun toestand of die van de kinderen 3) ingrijpend wijzigen.

Opnieuw regelingsovereenkomst laten homologeren?

Alhoewel geen verplichting is het aangewezen om de nieuwe overeenkomst opnieuw te laten homologeren door de bevoegde rechtbank, afhankelijk van het geval is dit de Vrederechter of de Jeugdrechter.

TIP 1: Herzieningsclausules in EOT en ouderschapsovereenkomsten

Dit artikel houdt enerzijds een boodschap in voor ouders die de onderhoudsbijdragen willen herzien, anderzijds een oproep aan koppels in  scheiding dat zij er goed op toezien dat in de kostenregeling-onderhoudsbijdragebepaling, al datgene wordt vermeld wat nodig is om latere discussies te vermijden. Het hoeft geen betoog dat een ervaren en onderlegde bemiddelaar veel onheil kan voorkomen, en rekening houdt (zou moeten houden!) met al wat hiervoor is vermeld.

TIP 2: Neem contact met Erkend Bemiddelaar

Neem met mij contact op voor het maken van een afspraak. In een gesprek worden dan de mogelijkheden nader bekeken. In gezamenlijk overleg wordt vervolgens een nieuwe overeenkomst gemaakt, rekening houdend met wat voor ligt en vooral rekening houdend met het belang van het kind. “Bemiddelen… tot in de puntjes” is bij bemiddelaar Eric De Corte geen loze slogan!

TIP 3: Raadpleeg interessante artikels op website www.ericdecorte.be

Meer nuttige en praktische informatie over scheiden in het algemeen en specifieke thema’s die er rechtstreeks verband mee houden, kan je vinden op mijn website via de button Blog en via Tags (gebundelde informatie per zoekwoord – zie rechterkolom van de website).

Je relatie met je (ex) partner staat onder druk en hunkert naar harmonie!  Weet je niet hoe je dat nog kan bereiken?

Met een gesprekje van 5 minuten zet je de eerste stap.

Twee tafeltjes met daarop allerlei boeken over Bemiddeling en een boekt in een glazen vaas