Je kan je ‘gelijk’ proberen af te dwingen voor de rechtbank. Soms noodzakelijk omdat de andere partij niet wil ‘toegeven’. Echter met gelijk hebben ben je niets als je het niet krijgt. Het gaat niet over toegeven maar wel gaat het om samen streven naar een vergelijk waarmee je beiden tevreden bent.

Eigen of gemeenschappelijke belangen?

Het komt echter voor dat enkel de eigen belangen primeren en zo worden de gemeenschappelijke belangen naar het achterplan verwezen. Het is eigen aan sommige mensen om (steeds) meer te willen. Als bemiddelaar geef ik dan subtiel aan dat het goed is dat ze zich herinneren waar ze zijn begonnen en dat ze best ook oog hebben voor hetgeen al werd bereikt.

Maar er zijn nu eenmaal ook mensen die alleen zien wat ze (nog) niet hebben wat ze graag zouden gehad hebben, en ze zien niet wat ze al wel hebben verworven. 100% het laken naar zich toe halen, is geen goed uitgangspunt. Het is nodig om bij de gesloten overeenkomst een goed gevoel te hebben, een gevoel van voldoening. Dus méér dan ermee kunnen leven. Volledige voldoening is een doel maar geen einddoel; alles kan immers beter. Zij die niet kunnen leven met minder dan 100% “gelijk” zullen doorgaans ook in andere domeinen van het leven niet ten volle waarderen wat ze hebben bereikt.

Respect en waardering

Het is pas als het duidelijk is dat beiden belang hebben bij een akkoord, een vergelijk, een overeenkomen; dat de zon op gaat. Anders geformuleerd: als koppels er in slagen om elkaar wederzijds te waarderen in wat ze voor elkaar zijn geweest, ligt de weg open naar een duurzame overeenkomst.  Makkelijk is het niet maar als partners goed begeleid worden in hun verlangen en streven naar een akkoord, komen ze er samen uit. Met als resultaat: een duurzaam akkoord dat zonder meer een betere garantie is voor een naleving van wat werd overeengekomen. Echter, ik merk als bemiddelaar snel of mensen geloven dat een overeenkomst mogelijk is. Immers als ze er niet in geloven is dat niet weg te steken.

Kwaliteitsvolle overeenkomst

Vast staat dat samen werken aan een gemeenschappelijk akkoord ook meer kwaliteitsvolle overeenkomsten oplevert. Het behoedt koppels voor een vechtscheiding, maakt het mogelijk dat voor de kinderen de best mogelijke oplossing wordt gevonden.

Kortom door elkaar niet te bevechten, door niet te verwijten, verleggen de partners hun blikveld en wordt dus mogelijk wat de titel van dit artikel zegt: ‘Geen of minder strijd zorgt voor een beter resultaat’.  

Het is dus zaak om op een positieve en respectvolle manier te onderhandelen, begeleid door een ervaren bemiddelaar.

Maak een afspraak via contact, mail me info@neobemiddeling.be of bel me op het nummer 03 535 30 01. 

Tot overeenstemming komen op een goede respectvolle manier

 

Echtscheiding
Tags: 
Scheiden?, Regeling, Do's and Don'ts, Overlegtips, Vechtscheiding
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen