Anders dan in een rechtsgang komen scheidende partners in een bemiddeling overeen wat zij redelijk achten. Maar dit betekent niet dat bij het overeenkomen primaire basisregels en wetten niet gerespecteerd (moeten) worden. Zo gebeurt het dat bij verkoop of toebedeling van een woning, er onduidelijkheid is over het deel waarop een partner recht heeft omdat die eigen spaargelden of schenkingen of erfenissen heeft geïnvesteerd bij de aankoop van een gezinswoning of een tweede eigendom. In dit beknopt artikel wordt duidelijk hoe één en ander wettelijk kan of dient geregeld. Uiteraard zijn er varianten en nuances mogelijk, die tijdens de bemiddeling door erkend bemiddelaar Eric De Corte verder aan de partijen worden toegelicht. De nodige informatie wordt dan gegeven opdat partners tot “hun” akkoord kunnen komen. Maar principieel is het zo dat koppels  -gehuwd in gemeenschap van goederen-  art. 1435 van het burgerlijk wetboek kunnen inroepen.

Het komt er op neer dat de partner minstens de nominale (zeg maar oorspronkelijke) waarde van de eigen inbreng terug krijgt, maar dat er ook rekening wordt of kan worden gehouden met de meerwaarde van het onroerend goed op het ogenblik van het overnemen van de woning of de verkoop ervan.

Uw bemiddelaar informeert optimaal

De bemiddelaar dient er minimaal voor te zorgen dat de scheidende partners optimaal worden geïnformeerd en ik schets dan ook telkens het wettelijk kader. Het is echter aan de partners om samen tot een akkoord te komen. Niet zelden wordt er afgeweken van wat wettelijk is voorzien, omdat in een bemiddeling er onderhandeld wordt en men samen tot een oplossing en regeling komt die de betrokken partners zelf wensen. Belangrijk is dan ook dat partners weten wanneer ze afwijken van het wettelijke.

Hoeveel moet ik betalen aan mijn partner?

In het kader van de bepaling van de ‘opleg’ ingeval van de overname/toebedeling van de gezinswoning of de verdeling ingeval van verkoop, is het belangrijk te weten hoe dit moet/kan gebeuren.

De bepaling van de prijs is een niet onbelangrijk gegeven waarover ik reeds eerder een artikel schreef. Maar eens die prijs bepaald kunnen er factoren zijn die de verdeling tussen partners ongelijk maakt. Er kan bvb ongelijk aangekocht zijn (bvb 40% - 60%), of de woning kan bvb in gelijke delen aangekocht zijn maar er is in de notariële aankoopakte een clausule vermeld van een schuldbekentenis van de ene partner aan de andere,  de woning kan bvb gerenoveerd zijn waarbij één partner de verbouwing heeft betaald met gelden afkomstig van een erfenis, of...

Weet dat deze voorbeelden bepalend (kunnen) zijn voor een andere verdeling dan wat doorgaans wordt gedacht. En dit geldt zowel voor koppels die gehuwd waren onder het wettelijk stelsel of ongehuwde koppels met een gemeenschappelijk goed.

Hoe wordt de meerwaarde van de eigen inbreng bepaald?

Er is sprake van een vergoeding die rekening houdt met de waardevermeerdering van het onderliggende onroerend goed.  M.a.w. bij een inbreng met eigen gelden voor het verkrijgen, instandhouden of verbeteren van een onroerend goed, kan worden rekening gehouden met de waardevermeerdering van het goed.

Dus concreet: een partner die kan aantonen dat eigen spaargelden of gelden van een erfenis of schenkingen werden gebruikt voor de aankoop van een gezinswoning, heeft minimaal recht op het nominale bedrag dat werd geïnvesteerd. Maar deze partner kan ook zijn/haar recht laten gelden op een gedeelte van de meerwaarde van het onroerend goed op het ogenblik dat die woning door de andere partner wordt overgenomen of bij verkoop aan een derde. Een voorbeeld maakt het duidelijk(er).

  • Twee partners A en B kopen samen een huis. Kostprijs 280.000 €.
  • In de notariële akte staat dat A een eigen inbreng heeft van 70.000 €, of ¼ van de totale waarde van de aankoop.
  • Het huis wordt 15 jaar later overgenomen door B (of verkocht) voor 560.000 €.

Op welk bedrag kan A dan rekenen?

Minimaal de nominale waarde van de initiële inbreng, zijnde 70.000 €. Maar er is sprake van een waardevermeerdering van de woning, ze is in dit voorbeeld in waarde verdubbeld, waardoor A zijn initiële inbreng eveneens wordt geherwaardeerd als volgt: ¼ van de actuele waarde 560.000 = 140.000 €.

“Bij ons is het nog anders”

Ja dat kan zeker. Het is niet mogelijk om in een artikel alle varianten te beschrijven. Koppels kunnen bij me terecht voor het regelen van de scheiding, waarbij hun specifieke situatie wordt ontleed. Weet dat de regeling van het huis slechts één facet is van een globale overeenkomst. Er zijn nog een reeks andere afspraken te maken; dit wordt allemaal begeleidt door Eric voor een kostprijs die bij aanvang is gekend en van het type all-in.

Meer nuttige en praktische informatie over scheiden en specifieke thema’s die er rechtstreeks verband mee houden, kan je vinden op de website via de button blog en vervolgens klik je op de gekozen Tag (gebundelde informatie per zoekwoord, zie rechterkolom van de website).

Blijf niet met vragen zitten. Maak een afspraak en ontvang samen heldere duidelijke informatie. Dit laat jullie toe om met kennis van zaken te beslissen hoe jullie het in een bemiddelde overeenkomst willen geregeld zien.

Echtscheiding
Tags: 
Ons huis, Overname woning, Huwelijksvermogensrecht
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen