Sommige partners willen snel komaf maken met de scheiding. Maar ook hier is het gezegde van toepassing: “Haast en spoed is zelden goed”. Dat geldt dus ook voor het maken van een degelijke scheidingsovereenkomst. Er komt immers veel bij zien, en elkaar opjutten omdat het snel moet beklonken zijn, is geen goede raadgever. Bovendien zijn er de wettelijke termijnen waaraan niet kan getornd worden. In het beste geval duurt het 4 maanden vanaf datum inleiding echtscheiding tot datum definitieve scheiding.
Hoelang duurt het voor we gescheiden zijn met onderlinge toestemming?
Doorlooptijd van een scheidingsbemiddeling
De doorlooptijd van een bemiddeling wordt bepaald door een aantal factoren, die buiten de invloedssfeer van de bemiddelaar liggen:
- Zijn er grote meningsverschillen?
- Is er bereidheid om tot een overeenkomst te komen?
- Maken partners tijd om zelf hun uitgangspunten te evalueren en zich te bezinnen over voorstellen van de andere partner?
- Maken ze tijd om zaken na te vragen? Bvb heb je tijd om naar de bank te gaan en te bespreken of je ja dan neen de lening kan overnemen en een bijkomende lening kan aangaan om je partner uit te kopen? Hoeveel tijd heb je nodig om de meest recente documenten op te vragen van bvb de groepsverzekering, de aflossingstabel hypothecair krediet? Dient er een schatting van de woning te gebeuren, zo ja door wie en wanneer kan dat?
- Hoeveel tijd ruim je zelf in om na te denken over een concreet voorstel voor de verblijfsregeling en de kostenregeling van de kinderen?
- Maak je tijd om het ontwerp van scheidingsovereenkomst of ouderschapsovereenkomst na te lezen en te evalueren?
Het is wat paradoxaal. Een scheiding komt immers niet uit de lucht vallen. Maar eens de beslissing genomen kan het niet snel genoeg gaan. Ik krijg dan ook heel regelmatig telefoons met de vraag: “Kunnen we vanavond of morgenvoormiddag komen?”. Neen dat kan niet. Koppels kunnen bij me terecht binnen een redelijke wachttermijn. Jullie zijn immers niet alleen die willen scheiden, en waar kan je op stel en sprong terecht? Vermoedelijk bij bemiddelaars die geen werk hebben en dus doorgaans ook niet de ervaring hebben.
Maar nogmaals, het is geen goede zaak om jezelf en je partner onder extra druk te zetten. Scheiden is sowieso al een stresserende periode. Bovendien dienen er belangrijke en verreikende beslissingen genomen, die rijp beraad vragen en dus weloverwogen beslissingen vergen.
Uiteraard is er niet meer tijd nodig dan strikt noodzakelijk; maar jezelf afjagen en de ander op stang jagen is geen goede zaak.
Uw bemiddelaar volgt jullie tempo maar je zal merken dat uit de bemiddelingsgesprekken blijkt dat er enige reflectie nodig is. Dit om te voorkomen dat je beslissingen neemt, gewoonweg om er komaf mee te maken, of er vanaf te zijn. Geen goed uitganspunt.
Daarom: neem de tijd die nodig is om de juiste afweging te maken, om te evalueren, om te beslissen.
Scheiden doe je met respect. Gun elkaar de tijd die nodig is. Het biedt extra waarborgen op naleving en duurzaamheid.
Blijf niet met vragen zitten, maak een afspraak: neem contact: via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be
Je relatie met je (ex) partner staat onder druk en hunkert naar harmonie! Weet je niet hoe je dat nog kan bereiken?
Met een gesprekje van 5 minuten zet je de eerste stap.