Cookie notice
Onze website gebruikt (analytische) cookies. Deze worden enkel geplaatst wanneer je op "Aanvaard" klikt.
Rechtspraak vanuit Nederland maar toch wel interessant om weten voor Belgen. Immers zonder dat er een DNA-test aan te pas was gekomen, heeft het Haagse Hof bepaald dat een man de verwekker is van het kind. Zijn naam stond tenslotte op het geboortekaartje.
Een opmerkelijke uitspraak van het Haagse Hof deze keer. Om te bepalen of Bart daadwerkelijk de vader van Jessie was, gelastte het Hof een DNA-onderzoek. Zo’n onderzoek moet echter wel betaald worden. Dat kon Bart niet en hij verzocht het Hof keer op keer om uitstel van de test. Toen was het geduld van het Hof echter op en hakten de rechters de knoop zelf maar door: Bart werd als Jessie’s verwekker aangemerkt, ook al was daarvoor geen DNA-bewijs.
Zijn naam op het geboortekaartje
Jessie’s moeder had er nooit aan getwijfeld dat Bart de vader van Jessie was. Ze had hem direct na Jessie’s geboorte hiervan op de hoogte gesteld. Ter onderbouwing legde ze aan het Hof een geboortekaartje over waarop Bart als vader stond vermeld. Ook zou Bart Jessie na haar geboorte hebben gezien. Ter bewijs liet ze foto’s zien waarop familieleden van Bart te zien waren samen met Jessie.
Geen sterk verweer
Het Hof nam geen genoegen met de excuses van Bart dat hij het benodigde geld niet kon lenen of voor een alternatieve oplossing kon zorgen. Dit moest voor Bart zijn eigen rekening komen, aldus het Hof. Eerlijk is eerlijk, Barts verweer was niet zo sterk. Hij betwistte de vader te zijn en het bewijs hiervoor was dat hij het geboortekaartje nooit had gezien en dat het geboortekaartje bovendien niet het bewijs van het verwekkerschap kon zijn.
Kinderalimentatie betalen
Volgens het Hof had de moeder voldoende aangetoond dat Bart de vader was. Het verweer mocht hem niet baten. Als verwekker van Jessie diende hij dus kinderalimentatie te betalen. Daar was de hele zaak ook om begonnen. Bart betaalt nu 156 euro per maand. Of hij ook contact heeft met Jessie, is niet bekend.
Bron: Gerechtshof Den Haag, 3 maart 2010, LJN BM0123
Met een gesprekje van 5 minuten zet je de eerste stap.