Ja het zou kunnen dat je na de scheiding in het huis blijft wonen, maar het is noodzakelijk om een aantal zaken te formaliseren op papier.
De context is uiteraard bepalend. Immers, wat als de woning eigendom is van één partner?
Wat als het jullie gezamenlijke eigendom is?
Wat als een partner de woning wil overnemen, of zelfs wil verkopen?
We bespreken elke case afzonderlijk.
Kan ik dan in het huis van mijn ex blijven wonen? Ja dat kan, maar enkel als uw ex daar mee akkoord is. In dat geval wordt er een huurcontract gemaakt, want als niet eigenaar wordt je dan wel huurder.
Als jullie samen eigenaar zijn van de woning, ongeacht de eigenaarsaandeelverhouding, en jullie zijn het samen eens om de woning te behouden in onverdeeldheid; wat is dan nodig? Er wordt dan een regeling bemiddeld en een akte van onverdeeldheid opgesteld. Dit geeft de partner die de woning blijft bewonen de zekerheid dat deze zomaar niet uit de woning kan worden gezet. Er dienen best wel een aantal zaken formeel worden afgesproken en op schrift gesteld.
Als je duidelijke formele afspraken maakt, voorkom je vervelende discussies achteraf; zeker in het geval er geen of onduidelijke afspraken werden gemaakt.
Het kan dat één van de partners afstand doet van zijn eigenaarsaandeel. Maw één partner bedeelt zijn/haar deel toe aan de andere partner. In de volksmond heet het dan: “Hij/zij heeft mij uitgekocht”.
In dit geval dienen duidelijke afspraken en ook berekeningen gemaakt. Immers met de toebedeling is er sprake van een te betalen bedrag aan opleg door de overnemer. Hoe dit bedrag van opleg wordt bepaald is afhankelijk van een aantal factoren. Het gaat onder meer over:
Het zou ons te ver leiden om al deze mogelijkheden technisch in een blogartikel uit te werken. Daar dient de bemiddeling voor en begeleiden Cindy en Eric de scheidende partners.
Wat als de ene partner wil verkopen en de andere partner is hiermee niet akkoord.
Maar er zijn ook nog andere facetten die mogelijks een rol spelen en het voorwerp uitmaken van een duidelijke uitleg, waarvoor Cindy en Eric van NEO zorgen.
Het gaat over onder meer de woonbonus. Maar ook over diverse fiscale aspecten: hoe zit het met het voordeel in natura, is het tijdstip waarop men tot toebedeling beslist van belang, welke fiscale gevolgen zijn er als het saldo van de hypothecaire lening vervroegd wordt terugbetaald, enz.
Via de website van NEO Bemiddeling kunnen jullie zich al terdege informeren. Een pak informatie zomaar in leesbare verstaanbare teksten gratis ter beschikking van jullie.
Maak er gebruik van en neem contact met ons op voor een begeleiding ‘op maat’.
Jullie kunnen onder meer ook al deze link raadplegen.
Maak daarom een afspraak, ofwel via telefoon 03 535 30 01, of via e-mail info@neobemiddeling.be of via contact.
Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com