Steeds meer koppels uit de middenklasse staan er financieel zo slecht voor dat ze niet kunnen scheiden, denken ze. Een misvatting omdat ze afgaan op de kostprijzen die ze horen van bevriende koppels met een vechtscheiding. Een scheiding via bemiddeling is beduidend beterkoop, maar de kostprijs is slechts één facet. Een bemiddeling heeft veel andere voordelen ten opzichte van een rechtsgang. Eén van de belangrijkste voordelen is dat koppels een bemiddelde overeenkomst hebben met een duurzaam karakter, het is “hun” overeenkomst die ze samen hebben gemaakt en dus niet een vonnis dat hen door de rechtbank wordt opgelegd.

Maar vaak blijven koppels, onwetend over de kostprijs, als verzuurde moeders en vaders onder hetzelfde dak wonen, wat niet altijd goed nieuws is voor de kinderen. Dit artikel dient er niet toe om koppels aan te zetten tot scheiden. Integendeel, tijdens het eerste bemiddelingsgesprek wordt er gepraat over de belangrijke beslissing die scheiden is, wat het met zich brengt, de impact en de gevolgen. Niet om koppels bang te maken of te beïnvloeden, wel om de beslissing tot scheiding een gezamenlijke beslissing te laten zijn.  Maar in veel gevallen heeft één van de partners al zijn/haar beslissing genomen en moet de andere partner de beslissing tot scheiding ondergaan. Ook in deze gevallen is het belangrijk dat de scheidingsmelding wordt verduidelijkt en ingekleurd. Het maakt dat koppels dan ‘anders’ aan de bemiddelingstafel zitten.

Niet scheiden uit geldnood schaadt kinderen

Bijna de helft van de adviseurs bij de Britse liefdadigheidsinstelling Relate zegt dat steeds meer van hun 150.000 klanten gedwongen worden om samen te blijven wonen ondanks het feit dat ze hebben besloten om uit elkaar te gaan. Vaak gaat het over koppels met kinderen.

Ook in mijn praktijk als erkend bemiddelaar hoor ik vaak de zorg voor de kostprijs van een scheiding. Als ik dan op het eind van het eerste gesprek de all-in-prijs meedeel blijkt dat steeds mee te vallen; het gebeurt regelmatig dat ik zelfs de vraag krijg of de door mij genoemde prijs een prijs per persoon is.

Maar over welke prijs spreken we dan? Afhankelijk van de situatie, van wat er dient besproken en geregeld, hoever de koppels al staan in de regeling, varieert de totale kostprijs gemiddeld tussen 1.000 en 2.000 €. Meer informatie over wat de kostprijs bepaalt is hier te vinden.

Partners kunnen het zich financieel niet veroorloven apart te wonen

Ongeveer 90 procent van de mensen met huwelijksproblemen raakt depressief door geldzorgen, 80 procent van de geliefden maakt hierdoor meer ruzie, 65 procent zegt dat dit hun gezondheid treft. Uit cijfers van 2010 blijkt dat een kwart van de koppels bij zijn partner blijft wonen omdat ze zich het niet kunnen veroorloven om apart te wonen.

Ruth Sutherland van Relate: "Het gaat om 'gewone' mensen met een job, die meer dan het gemiddelde verdienen, niet om moeders en vaders die in de marginaliteit leven. Maar ook voor hen is scheiden te duur geworden. Ze kunnen hun lening niet meer afbetalen omdat het leven van een vrijgezel duurder is dan dat van iemand met een partner."

Sutherland waarschuwt dat het belangrijk is dat ouders die van elkaar vervreemden hun scheiding goed aanpakken. "Kinderen leren alles over relaties thuis. Als ze zien hoe hun moeder en vader elkaar constant afbreken, ruziemaken en vijandig zijn, dan wordt dat de basis waarop ze hun eigen relatie bouwen. Het zijn niet enkel de volwassenen die, als ze in een slechte situatie vastzitten, gekwetst worden. De impact van een slecht werkende relatie is groot. Het treft je kinderen en beïnvloedt elk ander aspect van je leven. Koppels trekken tegenwoordig ook te snel bij elkaar in omdat alleen wonen te duur is. Hierdoor verhoogt ook de kans dat het fout afloopt. Eens ze ontdekken dat het niet meer werkt, hebben ze geen geld om een plekje voor zichzelf te zoeken."

Om de impact van een slecht huwelijk op je kind te beperken, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je het nooit voor de verschrikkelijke keuze stelt van te moeten kiezen tussen mama en papa. Zorg er dus voor dat je op zo een objectief mogelijke manier praat tegen je kroost over je ex-geliefde.

Probeer ruzies in hun bijzijn te beperken en let ook op non-verbale communicatie als gezichtsuitdrukkingen, kinderen pikken dit namelijk erg snel op. Gebruik je kroost ook nooit als inzet bij machtspelletjes met je partner. Ook kunnen ze een schuldgevoel ontwikkelen wanneer kinderen op latere leeftijd moeten horen dat hun ouders bij elkaar zijn gebleven voor de kinderen.

Door een slecht huwelijk bij hun ouders kunnen kinderen een autoritair figuur missen in hun leven. In latere relaties kunnen ze dan op zoek gaan naar een moeder- of vaderfiguur, wat geen goede basis is.

Alvorens uit elkaar te gaan is het belangrijk dat koppels ‘alles uit de kast hebben gehaald’ om de relatie alle kansen te geven om te herstellen. Relatiebemiddeling is hierbij een mogelijkheid, wat kan worden aangevuld met aparte gesprekken met een gesprekstherapeut of een andere deskundige als dit aangewezen is zoals bvb een sexuoloog. Onder het koren is er echter veel kaf…, ik beveel dan ook enkel deskundigen aan waarvan mijn klanten tevreden zijn.

Een deel van dit artikel is van de hand van Ellen Provoost, redactrice van het weekblad Goed Gevoel.

Algemeen
Tags: 
Scheiden?, Kostprijs scheiding
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen