Cookie notice
Onze website gebruikt (analytische) cookies. Deze worden enkel geplaatst wanneer je op "Aanvaard" klikt.
Mannen hebben het na een echtscheiding makkelijk om hun ex uit te kopen en zelf in de Echtelijke woning te blijven. Anderzijds zijn ze eenzamer dan vrouwen als ze er alleen voor staan. Dat blijkt uit onderzoek van Scheiding in Vlaanderen.
Koppels die scheiden, hebben in acht op de tien gevallen samen een huis of een appartement gekocht. Bij de boedelverdeling is het dan vaak de man die zijn exvrouw uitkoopt en zo eigenaar blijft van de woning. In cijfers gevat: in 44 procent van de gevallen koopt de man de vrouw uit, andersom is dat 35 procent. Zo blijkt uit onderzoek van Scheiding in Vlaanderen, een project van de Universiteit Antwerpen, KU Leuven, UGent, Vrije Universiteit Brussel en de studiedienst van de Vlaamse regering.
Laag opgeleide vrouwen zijn extra kwetsbaar: vier op de tien vrouwen met een hoger diploma kan de echtelijke woning kopen onmiddellijk na de scheiding, terwijl dat bij laagopgeleide vrouwen amper twee op de tien is. Laagopgeleide mannen doen het even ‘goed’ als hoogopgeleide vrouwen. Die verschillen blijven doorwerken, ook als de scheiding al enige tijd achter de rug is: gescheiden, laagopgeleide vrouwen blijven op een achterstand aankijken.
Nieuwe partner
“We moeten toch eens nadenken over die verschillen”, vindt projectcoördinator Inge Pasteels (UA). “Een eigen woning is vandaag toch de beste manier om armoede te voorkomen.” De kloof tussen mannen en vrouwen vindt ze niet toevallig. “Laagopgeleide vrouwen werken vaker deeltijds of niet. Ook de aard van het werk is anders: mannen met een lager diploma vinden vaak nog redelijk betaalde jobs, als stielman bijvoorbeeld. Terwijl vrouwen eerder in de zorgsector terecht komen.”
De cijfers bewijzen volgens Pasteels dat (laaggeschoolde) vrouwen die net uit een echtscheiding komen, duidelijk nood hebben aan meer ondersteuning, zodat hun moeilijkheden niet blijven aanslepen. “Ik denk aan toegankelijke en betaalbare kinderopvang en een job die te combineren valt met de zorg voor de kinderen. Want scheiden betekent ook een stuk netwerk verliezen, bijvoorbeeld omdat je nog maar één grootouderpaar hebt om op terug te vallen.” Maar tot nader order is een nieuwe partner voor veel vrouwen de beste manier om hun situatie te verbeteren.
Ruzie over de kinderen
Een nieuwe liefde blijkt sowieso ook goed tegen gevoelens van eenzaamheid, die vaak de kop opsteken na een scheiding. Opmerkelijk is dat mannen het hier veel moeilijker hebben: mannen die single blijven na hun scheiding lopen vier keer meer kans om emotioneel eenzaam (gedefinieerd als een gemis aan een persoon dicht bij hen) te zijn in vergelijking met mannen die gehuwd blijven.
Voor vrouwen is dat twee keer zoveel. Een latrelatie tempert die gevoelens wel, maar is niet zaligmakend. Ook hier blijkt dat lager opgeleiden vaker eenzaam zijn en langer alleen blijven. Kinderen en financiële zekerheid maken de situatie niet makkelijker, een slechte gezondheid evenmin. Uit het onderzoek blijkt voorts dat ruim de helft van de gescheiden ouders samen de belangrijke knopen doorhakt over de kinderen. Toch maakt een derde nog ruzie over die kinderen.
“Wat we horen uit de praktijk, is dat we ons misschien minder moeten vastpinnen op die mathematische verdeling, zoals de beslissing om de tijd met de kinderen 50-50 te verdelen. Van bemiddelaars horen we vaak dat ouders bereid zijn alles te doen voor hun kind tijden ‘hun’ week, maar dat ze de week daarop alles afschuiven op de andere partner”, zegt Pasteels.
“Continuïteit is belangrijker: als papa altijd al meeging naar de voetbal, dan kan hij dat toch blijven doen, ook al is het mama’s week? Ik besef dat zoiets niet evident is, dat ex-partners bereid moeten zijn om te onderhandelen en hun kind voorop te zetten.”
Lotte Beckers, De Morgen 14-12-2012
Met een gesprekje van 5 minuten zet je de eerste stap.