In bemiddelingen is het van groot belangrijk dat dezelfde taal wordt gesproken, of op zijn minst hetzelfde verstaan wordt. Ook als het gaat om de bepaling van de waarde van de prijs ingeval van verkoop of toebedeling van de woning; zie ook tips. Zet jullie maar alvast schrap want er is een grote verscheidenheid aan het benoemen van al die verschillende termen waarmee immo-makelaars, landmeter-experten, notarissen en fiscus, (soms) kandidaat-verkopers en kandidaat-overnemers figuurlijk om de oren slaan. ’t Is maar dat je het weet…

VENALE WAARDE IN VRIJE VERKOOP :

is de vrije verkoopwaarde en dus de waarde die een geïnteresseerde koper wil betalen voor een onroerend goed. Die prijs wordt dus bepaald door vraag en aanbod op de markt. De venale waarde wordt dan ook vaak omschreven als de normale verkoopwaarde van een onroerend goed en waarbij er een normale mededinging was van het aantal kandidaat- kopers. Bij de berekening van de registratierechten dient de venale waarde van een onroerend goed als basis voor de heffing van de rechten. 

NIEUWBOUWWAARDE :

is de kostprijs van het bouwwerk bij volledige nieuwbouw volgens de regels van de kunst en met materialen die normaal gebruikelijk zijn op het ogenblik van de schatting. (ook de verzekerbare waarde genoemd)

INTRINSIEKE WAARDE :

is de werkelijke waarde van de constructie zijnde de nieuwbouwwaarde min de vetusteit met daarbij de waarde van de naakte grond. Vetusteit is de technische sleet van het gebouw en met naakte grond wordt bedoeld de waarde van de grond als onbebouwd beschouwd.

DE GEDWONGEN VERKOOPWAARDE :

dit is de waarde die voor een onroerend goed kan worden bekomen, ingeval van het snel moeten verkopen. Door de spoed, gaat men ervan uit dat je minder geld voor de woning zal krijgen. Omdat het moet snel gaan, is er onvoldoende tijd om de verkoop goed te organiseren.

DE HUURWAARDE : 

indien de woning wordt verhuurd kan de huurprijs ook fungeren als referentie voor de waarde van een woning. De huurprijs van andere woningen of appartementen geeft info over de waarde van de woning ten opzichte van vergelijkbare verblijven. 

WAARDE IN OPENBARE VERKOOP :

deze waarde vertegenwoordigt de prijs die men kan bekomen bij een "vrijwillige openbare" verkoop. De verkoper kan hierbij steeds het resultaat van de verkoop evalueren en eventueel de verkoop inhouden.

WAARDE IN GEDWONGEN VERKOOP :

is de waarde van het eigendom die kan worden bekomen bij een openbare verkoop waarbij er steeds een definitieve toewijzing is, dit na het laatste hoger bod en het afsluiten van de procedure tot de openbare verkoop.

HET KADASTRALE INKOMEN :

dit is de huurwaarde van de woning voor de fiscus. Op het geïndexeerde K.I. wordt de onroerende voorheffing berekend en betaalt men elk aanslagjaar dus een bepaald bedrag aan belasting.

Echtscheiding
Tags: 
Ons huis, Miserietaks, Registratierechten, verdeeltaks
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen