Gaat vader van jongsaf mee naar de voetbalmatch van zijn zoon op zaterdag? Wel, waarom zou hij dat na de scheiding niet blijven doen? Is het moeder die met de kinderen kleding gaat kopen? Waarom moeten de kinderen daarvoor wachten tot het ‘haar’ week is? En als moeder goed in rekenen is, en vader goed in taal, mogen de kinderen dan aan de vooravond van zo’n toets of examen bij de ouder zijn die dat het beste kan?

‘Kinderen leren nu dat na een scheiding één ouder verantwoordelijk is voor alles, namelijk de ouder bij wie ze verblijven’, zegt Inge Pasteels, coördinator van het onderzoeksproject Scheiding in Vlaanderen. ‘De andere ouder krijgen ze dan niet of nauwelijks te zien. Het kan ook anders.’

Talenten

Onderzoekers pleiten, samen met bemiddelaars, voor een ander soort van coouderschap na scheiding. Flexibeler, meer gericht op de talenten van ouders.

‘Het gaat niet over de tijd die je doorbrengt met je kind, en ook niet over het recht dat je als ouder hebt op je kind’, zegt Anne De Keyser van De Scheidingsschool.

‘De focus moet liggen op de relatie die je met je kind hebt. Die kan ook blijven duren na je scheiding. Iedere ouder heeft zijn talenten

‘Laat beide ouders na de scheiding doen wat ze voorheen deden en wat ze het beste kunnen’, zeggen scheidingsbemiddelaars.

Ze pleiten ervoor om af te stappen van het idee dat elke ouder om de beurt een week verantwoordelijk is voor álles.

VEERLE BEEL, De Standaard 14-12-2012

Ouderschapsbemiddeling
Tags: 
Kinderen, Co-ouderschap
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen