Cookie notice
Onze website gebruikt (analytische) cookies. Deze worden enkel geplaatst wanneer je op "Aanvaard" klikt.
In Engeland en Wales is de kans groot dat koppels voor hun trouwen of wettelijk samenwonen al afspraken moeten maken voor een mogelijke echtscheiding. Niets is zeker, maar de Britse regering heeft verscheidene commissies opgestart die zich moeten buigen over toekomstige hervormingen. Eén van die commissies komt dus met dit advies.
Maar waarom zou je al een eventuele echtscheiding praktische regelen nog voor het huwelijk is voltrokken? De commissie die dit voorstelt is van mening dat een koppel dan al vooraf de financiële gevolgen van een scheiding bespreekt en ook de praktische afspraken erover al op papier heeft. Immers de financiële gevolgen van een scheiding zijn groot en de negatieve impact ervan zou dus kunnen worden uitgevlakt en m.a.w. dus voorspelbaar gemaakt worden. Zaak is dus om de financiële verantwoordelijkheden vooraf goed te omschrijven. De vaak nare financiële gevolgen van een scheiding zouden aldus voor een groot deel voorkomen worden, en de conflicten minder pijnlijk en de kosten van een scheiding ook lager doen uitvallen.
Thans kunnen in de UK koppels al een voorhuwelijkscontract maken met erin onder meer zaken die te maken hebben met een eventuele echtscheiding. Maar nu stelt die commissie voor om dergelijke voorhuwelijkse contracten verplicht te maken.
Er is thans ook al de mogelijkheid van het maken van een huwelijkscontract voor trouwers en het maken van een samenlevingscontract voor samenwoners. In deze contracten kan men nu ook al (en dat gebeurt ook in de meeste gevallen ivm het verdelen van enkele materiële zaken) bepalingen opnemen die omschrijven wat er gebeurt bij een eventuele scheiding. Maar dergelijke contracten zijn thans niet verplicht.
De praktijk leert dat ruim het merendeel van de koppels geen huwelijkscontract hebben en dus onder het wettelijk stelsel vallen. Zeer uitzonderlijk zijn er samenwoners die bij scheiding met een samenlevingscontract tot bij mij komen. Zelden is er veel duidelijk gestipuleerd wanneer de relatie eindigt door een relatiebreuk. Ook niet hoe twee van de vier huwelijkse plichten ‘hulp en bijstand’ worden vertaald. Ook inzake het volwaardig opnemen van het ouderschap staat nooit iets beschreven. Het zou dus niet slecht zijn dat koppels zich voor het huwelijk zouden bezinnen over welke essentiële zaken ze van tevoren duidelijke afspraken willen maken.
Met een gesprekje van 5 minuten zet je de eerste stap.