Koppels in scheiding gaan vaak al vóór de definitief uitgesproken wettelijke echtscheiding uit elkaar. Eén van beiden verlaat de gezinswoning en vestigt zich elders; al of niet al met een officieel gemelde adreswijziging bij de gemeente.

Weinig koppels staan stil bij de gevolgen en de risico’s die ze lopen als de woning niet in gemeenschappelijk akkoord wordt verlaten, en bij het al of niet officieel veranderen van domicilie.
Maar er is meer: waar vind je onderdak? Tijdelijk bij vrienden, terug bij ouders, in een vakantiebungalow, of wordt er een studio of appartement gehuurd?
Maar huren kost geld; hoe rond komen?

Uiteen vóór de effectieve wettelijke scheiding? Aandachtspunten!

Veel vragen die bij NEO Bemiddeling een antwoord krijgen. Hierna alvast enkele aandachtspunten:

  • Zorg ervoor dat op schrift staat dat partner x de gezinswoning verlaat in gezamenlijk akkoord en dat dit feit niet mag gebruikt worden ‘tegen’ indien een rechtsgang zou volgen;
  • Maak in de mate van wat mogelijk is, concrete afspraken over al die zaken die jullie samen aanbelangen;
  • Sta stil bij de gevolgen van het officieel wijzigen van de woonplaats;
  • Spreek af hoe het verder moet met de zorg voor de kinderen: welke voorlopige verblijfsregeling, hoe de kosten dekken, wat gaan jullie hoe de kinderen zeggen;
  • Maak afspraken over de financies: denk aan de hypothecaire lening, de huur, de huishoudelijke kosten, wat doen jullie met het gemeenschappelijk spaargeld;
  • Bespreek hoe jullie de scheiding verder zien: is het tijdelijk apart wonen met concrete afspraken, is het een definitieve scheiding, welke initiatieven en afspraken om de scheiding effectief te regelen;
  • En… waar kan ik tijdelijk onderdak vinden? En wil de andere partner dit mee financieren?

In een latere fase kan dan werk gemaakt worden van het regelen van de echtscheiding.
Informeer jullie, weet voor welke vorm van scheiding jullie kiezen: een EOO (Echtscheiding Onherstelbare Ontwrichting) of EOT (Echtscheiding Onderlinge Toestemming).
Neem contact met één van de ervaren scheidingbemiddelaars van NEO Bemiddeling (03 5353001 of info@neobemiddeling.be) : zij gidsen jullie doorheen alle thema’s en informeren jullie tiptop.
Cindy of Eric van NEO Bemiddeling begeleiden jullie en vestigen jullie aandacht op de impact van gemaakte keuzes zodat er kan worden bijgestuurd.

Waar kan ik tijdelijk onder dak? In een scheidingshotel!

De gezinswoning verlaten is één, maar waar naartoe, dat is twee.
Huren is niet altijd evident omdat er een huurtermijn geldt, een kostprijs mee verbonden is, er eigenlijk nog niets of weinig (financieel) is geregeld.

In Nederland is er een interessant initiatief om koppels in scheiding tijdelijk een oplossing te bieden.
In Haarlem wordt in het najaar 2018 een ‘scheidingshotel’ geopend; speciaal voor mensen in scheiding, om hen de nodige ademruimte en letterlijk tijdelijk onderdak te geven aan een betaalbare (?) prijs.
Het zou een goed idee zijn om ook in Vlaanderen zulk een onderkomen te voorzien. Maar een goed idee is niets waard als het niet wordt gerealiseerd.

Het idee voor het scheidingshotel NexT in Haarlem is een initiatief van Ziggy Klazes.
”Vlak na mijn scheiding was ik noodgedwongen een 'bankslaper'. Een hypotheek was niet mogelijk, en een geschikt huurhuis vinden ook al niet. Vrienden hebben mij gelukkig heel fijn en hartelijk opgevangen, maar een ideale situatie was het niet. Zeker niet voor de kinderen. die de dupe werden van dergelijke onrustige woonsituatie. Er is sowieso al zo veel spanning in het gezin. Het scheidingshotel moet straks als plek dienen voor ouders en kinderen om alles weer op een rijtje te krijgen. Hoe moet het verder? Wat wordt de volgende stap? Een adempauze in een turbulente periode."

In een gesprek met het Algemeen dagblad benadrukt Klazes dat het hotel - dat meer de uitstraling heeft van een luxe appartementencomplex - alleen is bedoeld als tijdelijk verblijf. Mannen en vrouwen kunnen er tijdens en na hun scheiding minimaal drie en maximaal 12 maanden verblijven. Er komen 18 scheidingsappartementen, die verschillen in prijs en grootte. Ook voor kinderen is er ruimte. Alle appartementen zijn gemeubeld en hebben een eigen badkamer, keuken en toilet. De prijzen beginnen bij 550 euro per maand. Niet echt goedkoop maar het is dan ook een privé (commercieel) initiatief.

Uiteen gaan kan op verscheidene manieren; één ervan is een feitelijke scheiding; lees hier wat je best regelt.

Blijf niet met vragen zitten, maar maak nu een afspraak voor een begeleiding en regeling van jullie scheiding: "op maat"

Keuze uit 3 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Echtscheiding
Tags: 
echtscheiding, scheiden, scheiding, gescheiden, Ons huis
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen