In nazorg-gesprekken na de scheiding merk ik vaak dat de kwaadheid om wat partners overkomen is, nog niet (helemaal) is verdwenen. De scheiding op zich heeft zijn plaats als onomkeerbaar feit maar onderhuids en onbewust roert nog één en ander. Het gaat dan om boosheid, frustratie en irritatie. Wat ligt daar aan de basis?  En vooral, wat kan men daaraan doen?

Ik grijp hiervoor terug naar een interessant boek “Houd me vast” van Dr. Sue Johnson. Zij onderscheidt drie ruzie- of vechtmodellen:

1. Het vechten-vechten model; Bij dit model dragen beide partners bij aan de ruzie en dit zijn vaak korte heftige ruzies die kunnen ontaarden in geschreeuw en dreigementen. Deze ruzie dient vooral om de opgebouwde spanningen tussen de partners snel en doeltreffend te ontladen.

2. Het vechten-vluchten model; In dit model maakt meestal één van de partners ruzie, de ander kan niet meedoen of gaat weg. De ruzie roept veel angst en weerstand op bij de vluchtende partner. De partner bevriest als het ware en trekt zich terug om weer tot zichzelf te kunnen komen.

3. Het vluchten-vluchten model: Dit ruzie-model noemt men ook wel de stille oorlog. Beide partners negeren elkaar en ontlopen elkaar zoveel mogelijk om ruzie te voorkomen. Soms eindigt deze stille ruzie in een heftige vechten-vechten ruzie om de opgebouwde spanning te kunnen ontladen. Maar meestal groeien deze partners steeds verder uit elkaar en gaan uiteindelijk uit elkaar door het gebrek aan emotionele ontvankelijkheid en communicatie.

Het format van het ruzie-model ontstaat vaak al aan het begin van de relatie. Ongeacht het ruziemodel; onveiligheid t.o.v. de partner is vaak de oorzaak. Het gaat dus over veilige hechting. En dergelijke hechting kan maar ontstaan door zich emotioneel ontvankelijk en open op te stellen. Maar omwille van het feit dat men zich tijdens de relatie niet heeft veilig durven hechten, kunnen na scheiding ontmoetingen en gesprekken met de ex-partner snel escaleren, en blijft de boosheid en irritatie hangen.

Na scheiding hoe boosheid verminderen en doen verdwijnen

Echter door dit inzicht alleen al, kan de boosheid afnemen en de irritatie zelfs verdwijnen. Met bijkomend de vaststelling dat de reden van boosheid doorgaans iets (of veel) zegt over de persoon zelf. Door met dit gegeven aan de slag te gaan met de hulp van ervaren gesprekstherapeuten, kan men groeien in het volledig loslaten van de boosheid en dus ook de ex-partner met open vizier en niet rancuneus ontmoeten.
Eén en ander is gebaseerd op Emotionally Focused Therapy (EFT) ontwikkeld door Dr. Sue Johnson.

Wie meer wil weten over EFT kan haar boek “Houd me vast” lezen:
ISBN10 – 902153598X en ISBN13 - 9789021535982

Een ander degelijk boek over hechtingsstijlen is dat van Rika Ponnet: “Blijf bij mij”: ISBN 9789020999785

Kies je bemiddelaar met zorg, maar ook je gesprekstherapeut

Als bemiddelaar verwijs ik koppels of individuele partners door naar mij persoonlijk bekende en ervaren gesprekstherapeuten. Voor alle duidelijkheid, ikzelf sta dus niet in voor de begeleiding.
Voor relatie-herstel-bemiddelingen, de begeleiding en bemiddeling van (echt)scheidingen, ben je bij mij wel aan het juiste adres.

Raadpleeg alvast de website www.ericdecorte.be en je krijgt meteen gratis al heel wat praktische nuttige informatie te lezen over alle aspecten ivm scheiden.
Je kan je ook inschrijven op de nieuwsbrief, zo ontvang je bijna wekelijks nieuws over de kracht en de mogelijkheden van bemiddelen en blijf je ook op de hoogte van het meest recente nieuws ivm scheiden.

Blijf niet met vragen zitten, maak een afspraak: neem contact: via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be

Weet wat je te wachten staat

Zorgen voor respectvol tot overeenstemming komen

 

Echtscheiding
Tags: 
Communicatie, Overlegtips, Boeken, echtscheiding, scheiden
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen