“De erfenis die jij hebt gekregen is van ons beiden. Ik heb daar evenveel recht op want we zijn getrouwd, weliswaar zonder huwelijkscontract maar het hoort wel bij de gemeenschap van goederen”. “En die “schenking” die valt ook in de gemeenschappelijke pot!”

Niet dus! Dit is slechts het geval in de uitzonderlijke omstandigheid  dat partners in een huwelijkscontract zouden bepaald hebben dat ook erfenissen en schenkingen tot de gemeenschap behoren.

Wie komt de erfenis toe?

Het kan natuurlijk ook zijn dat de overledene in zijn/haar testament heeft bepaald dat de erfenis aan beide partners toekomt; maar dat is eerder uitzonderlijk. Doorgaans wordt één van de partners uitgesloten.
In alle andere gevallen blijft de erfenis eigen aan diegene die het is toegevallen. Uiteraard dient er een duidelijk bewijs te zijn.

Bij scheiding van goederen blijft de erfenis eigen en is dit ook zo voor de opbrengsten ervan. Bij gemeenschap van goederen blijft de erfenis eigen maar vallen de opbrengsten in gemeenschap.
Onderwerp van bemiddeling is vaak de bestemming die aan de erfenis is gegeven. Werd er onroerend goed mee gekocht, werd het geïnvesteerd in renovatiewerken, werd een nieuwe auto gekocht, een wereldreis gemaakt,… Wat dan? Dit komt ook aan bod tijdens de bemiddeling.

Wie komt de schenking toe?

En wat bij schenking van bvb een som geld? Het komt regelmatig voor dat koppels geld krijgen van de ouders of schoonouders, of van de grootouders. Als de schenking al op papier werd gesteld (wat niet altijd het geval is) komt het regelmatig voor dat de tekst niet duidelijk is, of voor interpretatie vatbaar. Als het geen notariële akte is dan heb ik zelfs al meegemaakt dat in alinea’s tegengestelde zinnen staan waardoor de intentie van de schenker niet meer eenduidig is. In een bemiddeling wordt dit dan uitgeklaard; tenminste als beide partners bereid zijn om in der minne tot een vergelijk te komen. Maar makkelijk, is dit niet. Sommige partners 'herinneren' zich de dingen niet meer, of missen de intentie die er was bij de schenking, en de bewoordingen zijn ook de mist in...

Vechten we het uit of kiezen we voor een regeling buiten een rechtsgang?

Koppels in scheiding kunnen kiezen tussen een bemiddelde overeenkomst (EOT – Echtscheiding door Onderlinge Toestemming) of een vechtscheiding wat in een EOO (Echtscheiding Onherstelbare Ontwrichting) in de meeste zaken het geval is. Er is echter een hemelsbreed verschil tussen een EOT en een EOO.
Kies voor een EOT omdat jullie dan samen tot jullie overeenkomst en afspraken komen, en doe dit met een ervaren erkend bemiddelaar die jullie op jullie tempo en op jullie maat doorheen het scheidingsveld loodst. Beter dan een rechtszaak met een rechtsgang onvoorspelbaar in de tijd, onbekend in prijs en finaal 'een opgelegd vonnis door de rechtbank. Weet dus voor wat je kiest. Voor je "gelijk"? Het is niet omdat je denkt gelijk te hebben dat je dit ook krijgt en in uw voordeel terug vindt in het vonnis. Dit zijn mijn moeilijkste klanten; koppels die in vrijwillige bemiddeling komen nadat ze de pleidooien van de advocaten hebben gehoord en zeggen: dit willen we niet, of die uitspraak van een vonnis riskeren we niet. Nog straffer is het als koppels nà het vonnis (jawel!) tot bij mij komen omdat ze geen van beiden met de inhoud van het vonnis tevreden zijn. Dat is dan echt zweten.

Wees kieskeurig met de keuze van uw bemiddelaar; kies voor ervaring en voor een 'echt' luisterend oor en een deskundige begeleiding: juridisch én fiscaal.

Maak een afspraak via het formulier contact , of via mail info@neobemiddeling.be of bel me via 03 535 30 01

Trouwen is emotie maar scheiden is dat zeker.

Beëindig de relatie met respect voor elkaar.

Regel daarom uw echtscheiding “win-win”

 

Echtscheiding
Tags: 
Vechtscheiding, Erven
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen