Tips om kinderen te helpen omgaan met een (echt)scheiding

Van het internet heb ik onderstaand artikel geplukt. Het artikel werd door mij bewerkt/herwerkt omdat de (blijkbaar automatisch uitgevoerde) vertaling uit het Engels van een penibele kwaliteit was.  De bron werd vermeld maar de tekst op het internet is quasi onleesbaar.

Versta uit onderstaande tekst niet wat ouders allemaal 'moeten'. Ouders hoeven niet in alle omstandigheden ‘doe-het-zelvers’ te zijn; het is geen schande als je professionele hulpverleners inschakelt. Integendeel een kwaliteitsvolle aanpak kan goede resultaten geven en voorkomen dat de kinderen in een negatieve spiraal terecht komen. Wees echter kieskeurig in de keuze van de hulpverlener; het gaat immers om het welzijn van uw grootste rijkdom!

------------

 

Voor kinderen kan de (echt)scheiding stressvol, verdrietig en verwarrend zijn. Op elke leeftijd kunnen kinderen zich onzeker of boos voelen bij het vooruitzicht dat mama en papa uit elkaar gaan. Als ouder kunt u het proces en de effecten voor uw kinderen minder pijnlijk maken. Help uw kinderen omgaan met de (echt)scheiding: zorg voor (nieuwe) stabiliteit en heb oog voor de behoeften van uw kinderen, straal een positieve houding uit (hoe moeilijk dat ook is). Het zal niet makkelijk zijn, maar de hiernavolgende tips kunnen u in de omgang met uw kinderen, helpen.

Ondersteun uw kind

Als ouder is het normaal dat u zich onzeker voelt over hoe u uw kinderen de juiste ondersteuning kunt geven tijdens en na een (echt)scheiding. Het is immers ook voor de partners onbekend terrein.
Er zijn veel manieren waarop u uw kinderen kunt helpen.  Dat kan bvb door geduld te oefenen, gerust te stellen, een luisterend oor te bieden. Het helpt om spanningen te ontmijnen en om  kinderen te leren omgaan met de nieuwe omstandigheden.

Je kinderen wat vertellen?

  • Vertel de waarheid. Je kinderen hebben het recht om te weten waarom je gaat scheiden, maar teveel details kan ze in verwarring brengen. Verwoord het eenvoudig maar eerlijk.
  • Zeg "ik hou van je. Hoe eenvoudig het ook mag klinken, het is een krachtige boodschap als je zegt dat uw liefde voor hen niet verandert.

Vermijd verwijten

Het is belangrijk om eerlijk te zijn met je kinderen, maar zonder kritiek op uw echtgenoot/partner. Dit kan vooral moeilijk zijn als er kwetsende gebeurtenissen zijn voorgevallen, zoals bvb ontrouw. Voorkom het ‘schuld-spel’.

  • Presenteer een verenigd front. Zoveel als je kunt.
  • Plan uw gesprekken. Maak plannen om te praten met de kinderen voor dat eventuele veranderingen in de woonsituatie optreden. Praat erover als je partner aanwezig is.
  • Toon terughoudendheid. Wees respectvol voor je partner bij het ​​geven van de redenen voor de scheiding.

Hoeveel informatie te geven

Vooral aan het begin van uw scheiding of echtscheiding, moet je kiezen hoeveel en wat de kinderen te vertellen. Denk goed na hoe bepaalde informatie hen kan/zal beïnvloeden.

  • Wees leeftijdsbewust. In het algemeen hebben jongere kinderen minder nood aan detail en zullen ze het beter doen met een eenvoudige uitleg, terwijl de oudere kinderen meer informatie nodig hebben.
  • Deel logistieke informatie. Vertel kinderen over veranderingen in hun woonsituatie, school, of activiteiten, maar overweldig ze niet met de details.
  • Keep it real. Vergeet niet dat de informatie waarheidsgetrouw moet zijn.

 

Zorg voor stabiliteit en structuur

Hoewel het goed is voor kinderen om flexibel te leren zijn, weet dat zich (moeten) aanpassen aan veel nieuwe dingen tegelijk heel moeilijk is. Help uw kinderen door zoveel mogelijk stabiliteit en structuur te geven in hun dagelijks leven.

Geef liefde en zorg voor geruststelling

Kinderen hebben een opmerkelijk vermogen om te genezen als ze de steun en liefde ervaren die ze nodig hebben. Uw woorden, daden en consequente houding zijn belangrijk; hiermee zal je uw kinderen gerust stellen en hen verzekeren van uw onveranderlijke liefde.

  • Beide ouders zullen er zijn. Laat uw kinderen weten dat de liefdevolle relatie met hun beide ouders behouden blijft, ondanks de wijziging van de fysieke omstandigheden van het gezin.
  • Het komt wel goed. Vertel kinderen dat de dingen niet altijd gemakkelijk zullen zijn. Help ze om nieuwe situaties positief te onthalen.
  • Nabijheid. Fysieke nabijheid in de vorm van knuffels, klopjes op de schouder, hebben een geruststellend effect.

Je relatie met je (ex) partner staat onder druk en hunkert naar harmonie!  Weet je niet hoe je dat nog kan bereiken?

Met een gesprekje van 5 minuten zet je de eerste stap.

Twee tafeltjes met daarop allerlei boeken over Bemiddeling en een boekt in een glazen vaas