Kinderen met gescheiden ouders hebben evenveel baat bij de opvoeding die hun moeder hen geeft, als die van hun vader. Ook als die vader zijn kind minder vaak ziet. Maar hij moet wel betrokken blijven.

Dat concludeert Kim Bastaits van de Universiteit Antwerpen na een nieuwe analyse van gegevens uit het grote onderzoek Scheiding in Vlaanderen.

‘Na een scheiding blijft de opvoeding door moeder en vader even belangrijk. Ongeacht de opvoedingsstijl. Je hebt bijvoorbeeld moeders en vaders die verschillende dingen doen: de een geeft meer steun, de ander bakent grenzen af. En je hebt ook moeders en vaders die dezelfde rol vervullen ten aanzien van hun kinderen. In beide gevallen is de opvoeding door beide ouders even belangrijk.'

Bastaits ging ervan uit dat er wel een verschil kon zijn tussen vaders met verblijfsco-ouderschap en vaders die hun kinderen minder vaak zien. ‘Dat is niet zo', zegt ze nu.

‘Contactvaders die zich betrokken tonen bij hun kinderen, blijven even belangrijk. Dat is dus goed nieuws. Het weerlegt ook het uitgangspunt van de wet inzake verblijfsco-ouderschap, die werd ingevoerd vanuit de veronderstelling dat verblijfsco-ouderschap beter was voor de kinderen. Die premisse blijkt nu onterecht.'

Echtscheiding
Tags: 
Vader
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen