Meteen hertrouwen is zeer uitzonderlijk geworden

BRUSSEL - Een op de drie Vlamingen die gescheiden zijn, woont ongehuwd samen met een nieuwe partner. In vergelijking met 1992 bevinden drie keer meer Vlamingen zich in die situatie.

Van de bijna 500.000 Vlamingen die in 2011 gescheiden en niet hertrouwd waren, woonden er 155.000 ongehuwd samen. In 1992 waren er 190.000 niet-hertrouwde gescheiden personen, van wie zowat een kwart samenwoonde met een nieuwe partner.

Gescheiden mannen wonen iets vaker samen met een nieuwe partner dan gescheiden vrouwen (respectievelijk 36 en 28 procent). Binnen de eerste drie jaar na de scheiding heeft een kleine helft van de mannen al een nieuwe samenwoonrelatie.

Hertrouwen

Van zodra de scheiding vijf jaar of meer geleden is, woont meer dan de helft van de mannen én de vrouwen met een nieuwe partner samen.

Meteen hertrouwen, zonder eerst samen te wonen, is zeer uitzonderlijk geworden, zegt de Studiedienst van de Vlaamse Regering, die deze gegevens uit het grote onderzoek ‘Scheiding in Vlaanderen' op een rijtje zet.

De kans op hertrouwen verkleint bovendien: generatie na generatie zijn er minder mensen die na tien jaar scheiding weer hertrouwd blijken (nu minder dan de helft). Mogelijk hechten de jongere generaties niet meer zo'n groot belang aan een nieuw boterbriefje.

Een op de drie samenwonende gescheidenen sluit wel een wettelijke overeenkomst om hun woonvorm te beschermen. Bij samenwonenden die nooit eerder trouwden, is dat maar één op de tien.

In 2010 waren mannen gemiddeld 44,6 jaar en vrouwen 42,3 jaar bij hun scheiding en waren ze gemiddeld 15 jaar getrouwd geweest. Toch worden er ook meer korte huwelijken ontbonden en nemen ook de scheidingen na een langer huwelijk toe.

Wie jong scheidt, na een kort huwelijk, vindt sneller een nieuwe partner en stapt sneller opnieuw in het huwelijksbootje.

En omgekeerd: hoe ouder men is, hoe minder vaak men met een nieuwe partner gaat samenwonen. Van alle mannen gescheiden tussen 40 en 59 jaar woont 54 procent zonder partner en doorgaans ook zonder kinderen.

Van alle vrouwen die scheiden in die leeftijdscategorie, woont 68 procent zonder partner, maar de meesten wonen wel nog een tijdlang met hun kinderen samen. Zij zijn alleenstaande moeders.

Nieuwsamengesteld gezin

Een minderheid – 14 procent van de mannen en 17 procent van de vrouwen – heeft wel een partner maar woont er niet mee samen: zij kiezen voor een latrelatie. Een ongeveer even grote groep heeft tien jaar na de scheiding nog geen nieuwe relatie gehad.

Vooral bij gescheiden samenwonende vrouwen jonger dan 40 jaar zijn er inwonende kinderen (87 procent). Als men jonger dan 40 jaar en hertrouwd is, hebben mannen (80 procent) bijna even vaak als vrouwen (88 procent) inwonende kinderen.

De nieuwsamengestelde gezinnen, waarin er zowel eigen kinderen als kinderen van de partner zijn, en mogelijk nog nieuwe, gezamenlijke kinderen, zijn vooral terug te vinden bij mensen die scheiden als ze in de dertig zijn.

Even duurzaam

Samenwonen na een scheiding blijkt even duurzaam als trouwen: ongeveer 1 op 4 eerste samenwoonrelaties na een scheiding werd ontbonden. Bij wie al langer geleden scheidde, liep de eerste samenwoonrelatie na de scheiding in 1 op 3 gevallen spaak.

De Studiedienst van de Vlaamse Regering geeft toe dat er van een lichte onderschatting sprake kan zijn: mensen die al tweemaal uit de echt gescheiden zijn – ongeveer 10 procent van de ooit gescheiden groep – werden niet in deze analyse betrokken.

De groep die ongehuwd gaat samenwonen en ongehuwd weer uit elkaar gaat, komt evenmin in beeld. En die is niet klein: het gaat om de helft van alle koppels die jaarlijks uit elkaar gaan.

Echtscheiding
Tags: 
Nieuw gezin
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen