“Mijn man heeft een vriendin en hij wil scheiden. Het is schrikken maar misschien beter dan verder aanmodderen. Maar nu wil hij de kinderen voor de helft van de tijd bij hem hebben! Ik wil dit niet want voorheen was er altijd maar zijn werk en zijn hobby’s. Hij bemoeide zich nooit met de kinderen, en alles kwam op mijn schouders. Ik kan nu toch niet verwachten dat hij na de scheiding plotseling wel volop vader is.”

Verblijfsco-ouderschap staat gelijk met een fifty-fifty-regeling. Co-ouderschap is er altijd, ook al zijn de kinderen maar 1 weekend op 2 bij een ouder.

Co-ouderschap en de invulling van de ouderrol

Deze ouder maakt zich zorgen over de invulling van de ouderrol door de vader. Maar waar het voor de kinderen om gaat bij een scheiding is, dat ouders er alles aan doen opdat de kinderen zo weinig mogelijk ‘last’ hebben van de scheiding en de ouders dus zorg dragen voor een verblijfsregeling op maat.
Vaders/moeders claimen vaak een 50-50-verblijfsregeling omdat ze bang zijn dat ze hun kinderen anders nog maar heel weinig (te weinig) zullen zien, of dat ze anders dat zullen voelen in de kostenregeling als de kinderen meer bij de andere partner zijn. Met het in een eerste fase van de bemiddeling quasi ‘opeisen’ van een 50-50-verblijfsregeling wordt vaak voorbij gegaan aan een reeks praktische noodwendigheden.

Als je voltijds werkt, van ’s morgens heel vroeg tot ’s avonds laat, of je verblijft voor je werk regelmatig in het buitenland, of je werkt in een ploegensysteem van vroege, late en nachtshift, is het met (kleine) kinderen een hele toer om alles rond te krijgen: wegbrengen en ophalen van school, kleding wassen en strijken, winkelen en eten maken, ze hygiënisch in orde houden, op-en-neer rijden naar de sportclubs en de muziekschool, huiswerk controleren en lessen afvragen, met hen spelen, tijd maken voor hen,…
Veel meer dan een 50-50-verblijfsregeling gaat het erom dat ouders nog samen overleggen, samen beslissingen nemen, verantwoordelijkheid dragen en dagelijkse dingen samen regelen. Niet evident als je gescheiden bent. Voor sommigen bij de aanvang van een bemiddeling lijkt het wel science fiction, maar het is belangrijk dat elk de ouderrol ernstig neemt.

Zo komen we in bemiddelingen vaak uit op het belang van een goede communicatie en dat is meer dan informatie uitwisselen! En laat nu net dikwijls het gebrek aan communicatie een belangrijke reden zijn van scheiding. Daarom dat een goed en doordacht meegroei-ouderschapsplan zo belangrijk is en best deel uitmaakt van een ouderschapsovereenkomst. In de bemiddeling neemt dit dan ook een belangrijke plaats in en wordt er de nodige tijd en aandacht aan besteed, zowel in het geval van echtscheidingen met onderlinge toestemming als bij het uit elkaar gaan bij feitelijke of wettelijke samenwoning.

Meer informatie en blogartikels over verblijfsregelingen kan je hier vinden.

Kinderen: jullie grootste schat en rijkdom

Hou het welzijn en het belang van de kinderen voor ogen

BLIJF NIET MET VRAGEN ZITTEN. MAAK EEN AFSPRAAK.

Neem contact op met NEO Bemiddeling,

- ofwel via telefoon 03 535 30 01

- of via het contactformulier.

Keuze uit 3 mogelijkheden, nu alleen nog de stap zetten!

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Algemeen
Tags: 
Verblijfsregeling, Co-ouderschap, Kinderen
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen