Scheiden: wat nu?

Een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee, of je nu gehuwd bent, wettelijk of feitelijk samenwoont. Het is vaak een uitdaging om samen duidelijke afspraken te maken. Praktische problemen rond ouderschap zijn moeilijk in te schatten, emoties lopen hoog op, en luisteren naar elkaar is vaak lastig. Toch is het cruciaal als ouders om op een andere nieuwe manier met elkaar te verbinden, ook als er kwetsuren zijn.

Bij NEO Bemiddeling zorgen we dat jullie de nodige kennis en inzichten krijgen zodat eerlijke en haalbare afspraken kunnen worden gemaakt, met oog voor ieders belangen. Zo vermijden jullie een vechtscheiding én besparen jullie kosten.

Aarzel niet. Maak een afspraak voor een eerste gesprek samen.

Een scheiding: waar beginnen? Wat moet eerst? Wat is dringend?

De scheidingsmelding

Contact met een bemiddelaar

Het bemiddelingstraject

De definitieve overeenkomst en het aanvragen van de echtscheiding

Wat doet de rechtbank nog?

Wat moet geregeld worden bij een scheiding?

Bij een scheiding zijn er verschillende onderdelen die goed geregeld moeten worden. In grote lijnen gaat het om afspraken over de volgende zaken:

Roerende goederen

O.a. de inboedel, de verdeling van financiën: zicht- en spaarrekeningen en eventuele beleggingen, schulden, belastingen, verzekeringen, voertuigen, erfrechten, huurcontracten en waarborgen, vennootschappen ...

Onroerende goederen

Dit gaat over de bestemming van gemeenschappelijke eigendommen zoals grond, woningen of appartementen en afspraken over de leningen, kosten en opbrengsten.

Kinderen (ouderschapsovereenkomst)

O.a.: de gezagsregeling, de verblijfsregeling: verblijfsco-ouderschap of een andere vorm, kostenregeling: inclusief o.a. bestemming groeipakket, definiëren van de kosten en bepalen van de bedragen, berekening van de draagkracht van beide ouders,…, wie heeft de kinderen fiscaal ten laste? We berekenen de meest voordelige fiscale regeling, onder welke voorwaarden kunnen afspraken worden aangepast of beëindigd? Het meegroei ouderschapsplan: Hierin kunnen jullie specifieke klemtonen leggen van jullie ouderschap en jullie engagement naar de kinderen toe.

Partneralimentatie

Inclusief de fiscale impact en mogelijkheden tot fiscale optimalisatie.

Waarom voor NEO Bemiddeling kiezen?

We zijn erkende familiale bemiddelaars gespecialiseerd in relaties, scheidingen en ouderschap.  Maar wat maakt ons anders? Waarom zou je kiezen voor Eric en Cindy in de begeleiding bij jullie scheiding?

Menselijke aanpak

Wij geloven in een persoonlijke benadering. Bij ons ben je geen nummer; we zitten met jullie mee in het traject.
We zijn betrokken bemiddelaars die jullie situatie begrijpen en met jullie samenwerken aan een oplossing die werkt voor jullie beiden.

Professionele, gestructureerde en pragmatische aanpak

Een aanpak die werkt, doeltreffend, praktisch en kwaliteitsvol is en bovendien houvast biedt. No-nonsense… bemiddelen tot in de puntjes….

Integriteit en open en eerlijke communicatie

Deze vormen de basis van ons werk en onze relatie met de koppels. Wij geloven in het belang van vertrouwen en een transparante open communicatie. Onze intentie is om een veilige omgeving te creëren waar jullie je vrij voelen om te delen en te communiceren.

Kennis en ervaring

Wij bieden meer dan alleen juridische expertise: we combineren kennis van financiële en fiscale aspecten met inzicht in de praktische en emotionele uitdagingen van een scheiding. Het begeleiding van talloze klanten in uiteenlopende situaties is helpend om effectief met jullie mee te kunnen denken en haalbare oplossingen aan te reiken die passen bij jullie unieke situatie.  

Veelgestelde vragen m.b.t. bemiddeling bij scheiding

Moeten we als partners samen aanwezig zijn? Kan ik alleen op gesprek komen?

Het is essentieel dat beide partners / ouders / partijen samen aan het bemiddelingstraject deelnemen. Doel is immers om samen de bemiddeling te beleven om vervolgens tot een vergelijk te komen. Eén …

Als we kiezen voor bemiddeling is er dan nog een notaris of een advocaat nodig?

Een Erkend Bemiddelaar begeleid de volledige echtscheiding en dient het verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank.   Een notaris of advocaat zijn niet nodig.  Als één van de …

Wat kost een scheiding?

Een scheiding brengt verschillende kosten met zich mee. Hier zijn de belangrijkste: Kosten voor het bemiddelingstraject zelf Omdat iedere scheiding maatwerk is, varieert de kost van bemiddeling …

Het conflict laait hoog op. We komen er niet uit. Moeten we nu naar een advocaat en de rechter laten beslissen?

Neen, dat is niet persé nodig.    Er zijn meerdere alternatieven.  Bemiddeling is mogelijk, ook al lijkt het nu onverzoenbaar.   Het enige wat nodig is: bereidheid om samen in …

Mijn partner wil niet scheiden maar ik ben 100% zeker, is bemiddeling mogelijk?

Wanneer één van de partners niet wil scheiden bestaat de kans dat hij/zij niet bereid is in gesprek te treden.  In dat geval is bemiddeling (nog) niet mogelijk.      Wil je niet …

Ben ik verplicht om een ouderschapsovereenkomst op te stellen?

Het hangt van je situatie af.  Ben je gehuwd? Dan is bij echtscheiding een verplicht onderdeel van de EOT-overeenkomst een gedetailleerde ouderschapsovereenkomst. Ben je niet gehuwd maar (al dan …

Wie moet de kosten van de kinderen betalen?

De wettelijke bepalingen zijn als volgt:  Art. 203 § 1 van het Burgerlijk Wetboek stelt : “De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het …

Heb ik recht op partneralimentatie?

Het onderwerp van partneralimentatie is gevoelig, maar wordt bij bemiddeling bij NEO Bemiddeling niet vermeden. Onderhoudsgeld tussen ex-partners geldt alleen voor gehuwden, ongeacht het …

Ik heb een onderneming en ga scheiden? Kan ik mijn bedrijf behouden?

Een echtscheiding kan grote gevolgen hebben voor je onderneming. In sommige gevallen kan het zelfs de continuïteit van je bedrijf in gevaar brengen, bijvoorbeeld als je je ex-partner moet ‘uitkopen’. …

Onze laatste artikelen over bemiddeling tijdens scheiding

Overspel als reden voor scheiding?

Wat is de waarde van officieel vastgesteld overspel? Wat kan je met het pv doen? Welke rechten verlies ik als …

Vechtscheiding of bemiddeling? Denk aan de kinderen!

Vechtscheidingen zijn een kwelling, zowel voor de scheidende partners als voor de kinderen op wie de strijd tussen …

Hoe zit dat met de hypothecaire lening bij scheiding?

Bij scheiding dient de gezamenlijke woonst een bestemming te krijgen. De afspraken inzake hypothecaire lening vormen …

Je relatie met je (ex) partner staat onder druk en hunkert naar harmonie!  Weet je niet hoe je dat nog kan bereiken?

Met een gesprekje van 5 minuten zet je de eerste stap.