Bemiddeling is een vrijwillig en vertrouwelijke proces, waarbij partijen met begeleiding van een erkend bemiddelaar, samen, in der minne streven naar een oplossing van hun conflicten. Het is een …
Veelgestelde vragen
Helderheid en antwoorden op één plek. Toch geen antwoord op je vraag gevonden? Bekijk onze blogartikelen.
Algemeen
Wat is bemiddeling?
Waarom voor bemiddeling kiezen?
Als jullie samen tot een vergelijk willen komen, niet kiezen voor een strijd en het eigen grote gelijk, dan is bemiddeling een bewuste keuze. Jullie kiezen er voor om samen te werken aan een door u …
Waarom voor NEO Bemiddeling kiezen?
NEO Bemiddeling onderscheidt zich door een aanbod van “alles onder één dak”. Bij NEO krijg je alle antwoorden. Jullie moeten niet zelf op zoek naar antwoorden bij een notaris, advocaat, boekhouder of …
Wat is het doel van bemiddeling?
Het doel is om samen tot een akkoord te komen; een akkoord dat door partijen ervaren wordt als eerlijk, aanvaardbaar en haalbaar. Met zo’n akkoord worden alle geschillen geregeld, in een …
Wat is de rol en wat zijn de taken van een erkend bemiddelaar?
De NEO bemiddelaar heeft oog voor de wijze waarop partijen met elkaar omgaan, hoe ze met elkaar communiceren. De bemiddelaar: faciliteert de gesprekken op een neutrale onafhankelijke wijze. brengt …
Waarom kiezen voor een “erkend” bemiddelaar?
Een bemiddelaar mag de titel ‘erkend’ voeren als deze is toegekend door de Federale Bemiddelingscommissie van het Ministerie van Justitie. Cindy en Eric van NEO Bemiddeling hebben die erkenning, en …
Zijn er speciale technieken die jullie inzetten?
Als bemiddelaars zijn we geschoold in en vertrouwd met verschillende bemiddelingstechnieken. Deze zorgen er o.a. voor actief luisteren, neutrale houding, herformuleren van negatieve …
Wat is de SCHIP-aanpak die jullie inzetten bij relatieherstelbemiddeling?
De SCHIP-aanpak zorgt voor een nieuwe verbinding. Niet terug naar het verleden, maar een verbinding voor naar de toekomst. Hetzij opnieuw als partners, hetzij de nieuwe verbinding als ouders maar wel …
Praktisch
Hoe verloopt een bemiddeling?
Een bemiddeling kan maar een aanvang nemen als de betrokken partijen bereid zijn op vrijwillige basis aan de bemiddelingstafel te komen. Ingeval van een scheiding (EOT of scheidingsregeling voor …
Wat kost een bemiddeling?
Bemiddeling is aanzienlijk goedkoper dan een procedure bij de rechtbank, waarbij beide partijen een eigen advocaat nodig hebben en de doorlooptijd lang kan zijn. De kosten zijn vaak vergelijkbaar met …
Hoe lang duurt een bemiddelingstraject?
Een bemiddeling neemt de tijd die nodig is om tot een akkoord te komen. Het kan in één sessie geregeld zijn, of er zijn meerdere sessies nodig. Dit is afhankelijk van de complexiteit, de aard van de …
Moeten we als partners samen aanwezig zijn? Kan ik alleen op gesprek komen?
Het is essentieel dat beide partners / ouders / partijen samen aan het bemiddelingstraject deelnemen. Doel is immers om samen de bemiddeling te beleven om vervolgens tot een vergelijk te komen. Eén …
Als we kiezen voor bemiddeling is er dan nog een notaris of een advocaat nodig?
Een Erkend Bemiddelaar begeleid de volledige echtscheiding en dient het verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank. Een notaris of advocaat zijn niet nodig. Als één van de …
Wat als we via bemiddeling niet tot een overeenkomst komen?
Het kan voorkomen dat een partner de bemiddeling stop zet, of dat de bemiddeling niet leidt tot een akkoord en overeenkomst. In dat geval volgt men een andere weg. Vaak rest dan enkel een rechtsgang. …
Kan ik overstappen van een gerechtelijke procedure naar een bemiddeling?
Ja dit is mogelijk. Partijen kunnen beslissen om een rechtsgang ofwel te stoppen of op te schorten, om te trachten via bemiddeling tot een akkoord te komen.
Kan ik overstappen van een bemiddeling naar een gerechtelijke procedure?
Ja ook dit kan. Het bemiddelingsprotocol van NEO Bemiddeling vermeldt deze mogelijkheid. De partner die de beslissing neemt om de bemiddeling stop te zetten dient de andere partner én de bemiddelaar …
Wat doet NEO Bemiddeling met al mijn persoonlijke informatie?
NEO Bemiddeling draagt uitermate zorg voor alle persoonlijke gegevens van beide partners, en respecteert de voorschriften GDPR - General Data Protection Regulation, van kracht in België sinds mei …
Wie mag aanwezig zijn tijdens de bemiddeling?
In principe enkel de rechtstreeks betrokken partijen. Echter met akkoord van beide partners mogen ook derden aanwezig zijn; bvb een advocaat, een ouder, een deskundige. In geval derden aanwezig zijn …
Bemiddeling bij scheiding
Wat zijn de voordelen van bemiddeling bij scheiding?
De belangrijkste voordelen op een rijtje: Snel Een bemiddelingstraject bij een NEO Bemiddelaar verloopt beduidend sneller dan een juridische procedure. Goedkoper De kosten van de bemiddelaar zijn …
Kan ik een bemiddeling stop zetten?
Ja dat kan. De partner die de beslissing neemt om de bemiddeling stop te zetten dient de andere partner én de bemiddelaar hiervan schriftelijk op de hoogte te brengen. Op dat ogenblik wordt de …
Wat is een bemiddelingsprotocol?
Van het ogenblik dat een koppel heeft beslist een bemiddeling met NEO op te starten, wordt een bemiddelingsprotocol ondertekend door alle betrokkenen, in drie exemplaren. Dit bemiddelingsprotocol …
Worden kinderen betrokken bij een bemiddeling?
Het hoort tot de mogelijkheden dat kinderen erbij worden betrokken. Afhankelijk van de leeftijd en de specifieke situatie wordt er -indien nodig- samengewerkt met een kinderpsycholoog of …
Scheiden
Wanneer zijn we feitelijk gescheiden?
Partners zijn feitelijk gescheiden: Als gehuwden elk officieel een eigen woonplaats hebben en dus niet meer samen wonen. Ze zijn dan nog niet uit de echt gescheiden, en zijn dus nog steeds gehuwd. …
Wat betekent ‘scheiden van tafel en bed’?
Deze vorm van scheiding wordt dikwijls foutief gebruikt om aan te geven dat er een feitelijke scheiding is. “Scheiden van tafel en bed” is een gerechtelijke procedure die het huwelijk niet …
Wanneer zijn we wettelijk gescheiden?
Een gehuwd koppel is pas definitief en wettelijk gescheiden als de echtscheiding is ingeschreven in het register van de burgerlijke stand van de gemeente waar ze zijn gehuwd of in het DABS (Databank …
Wat kost een scheiding?
Een scheiding brengt verschillende kosten met zich mee. Hier zijn de belangrijkste: Kosten voor het bemiddelingstraject zelf Omdat iedere scheiding maatwerk is, varieert de kost van bemiddeling …
Het conflict laait hoog op. We komen er niet uit. Moeten we nu naar een advocaat en de rechter laten beslissen?
Neen, dat is niet persé nodig. Er zijn meerdere alternatieven. Bemiddeling is mogelijk, ook al lijkt het nu onverzoenbaar. Het enige wat nodig is: bereidheid om samen in …
Mijn partner wil niet scheiden maar ik ben 100% zeker, is bemiddeling mogelijk?
Wanneer één van de partners niet wil scheiden bestaat de kans dat hij/zij niet bereid is in gesprek te treden. In dat geval is bemiddeling (nog) niet mogelijk. Wil je niet …
Wat is een EOT?
Een Echtscheiding Onderlinge Toestemming is het echtscheidingstraject (m.a.w. enkel toepasselijk op een gehuwd koppel) waarbij het koppel zelf de beslissingen maakt en dus niet een 3de (lees …
Wat betekent E.O.O?
De echtscheiding door onherstelbare ontwrichting van het huwelijk (EOO). Indien beide partners niet meer door één deur kunnen wordt het lastig om te scheiden door onderlinge toestemming. In …
Hoe beëindig je een wettelijke samenwoning?
Een wettelijke samenwoning beëindigen doe je best samen. Jullie gaan samen naar de gemeentelijke dienst en leggen een verklaring af bij de ambtenaar van burgerlijke stand. De meeste gemeenten …
Ben ik verplicht om een ouderschapsovereenkomst op te stellen?
Het hangt van je situatie af. Ben je gehuwd? Dan is bij echtscheiding een verplicht onderdeel van de EOT-overeenkomst een gedetailleerde ouderschapsovereenkomst. Ben je niet gehuwd maar (al dan …
Moet onze ouderschapsovereenkomst naar de rechtbank worden gestuurd?
Voor niet gehuwden is er geen verplichting om de ouderschapsovereenkomst in te dienen bij de rechtbank en de rechter dit te laten homologeren (goedkeuren van een overeenkomst door de rechter) in een …
Wie moet de kosten van de kinderen betalen?
De wettelijke bepalingen zijn als volgt: Art. 203 § 1 van het Burgerlijk Wetboek stelt : “De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het …
Heb ik recht op partneralimentatie?
Het onderwerp van partneralimentatie is gevoelig, maar wordt bij bemiddeling bij NEO Bemiddeling niet vermeden. Onderhoudsgeld tussen ex-partners geldt alleen voor gehuwden, ongeacht het …
Ik heb een onderneming en ga scheiden? Kan ik mijn bedrijf behouden?
Een echtscheiding kan grote gevolgen hebben voor je onderneming. In sommige gevallen kan het zelfs de continuïteit van je bedrijf in gevaar brengen, bijvoorbeeld als je je ex-partner moet ‘uitkopen’. …
Bemiddeling na scheiding
Kunnen we samen afspraken uit de EOT aanpassen zonder te officialiseren?
Ja, je kunt samen, in onderling overleg, afspraken uit de ouderschapsovereenkomst wijzigen zonder deze officieel te laten vastleggen of homologeren. Niemand verplicht jullie om de nieuwe regelingen …
We willen onze overeenkomst aanpassen en opnieuw laten bekrachtigen door de rechter. Moeten we opnieuw kosten aan de rechtbank betalen?
Neen, in principe niet. Bij de familierechtbank blijft een familiedossier waarin het een bepaalde beslissing heeft genomen of een bepaald akkoord heeft gehomologeerd bij vonnis, open. …
Mijn kind wil niet meer naar de andere ouder. Kan ik hem/haar gewoon bij mij houden?
ls je kind zegt niet meer naar de andere ouder wil gaan dan is dat uiteraard lastig voor jou. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt als je kind niet meer naar de andere ouder wil. Als …
Wanneer mag ik stoppen met onderhoudsgeld betalen?
Wekelijks krijgen wij telefoons van ouders die niet meer weten of ze nog onderhoudsplichtig zijn. Er is vaak geen contact meer met de reeds meerderjarige kinderen. In sommige gevallen …
Mijn ex partner verhuist en 30km verder. Mag dat zomaar?
Ja, iedere ouder mag verhuizen, maar moet zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen. Een eenzijdige beslissing nemen over belangrijke zaken kan niet. Bijvoorbeeld: een …
Wat is parallel ouderschap en wat is het niet?
Parallel ouderschap is een vorm van co-ouderschap waarbij ouders zo min mogelijk direct contact hebben en beslissingen onafhankelijk nemen tijdens hun eigen tijd met het kind. Dit model wordt vaak …