Cookie notice
Onze website gebruikt (analytische) cookies. Deze worden enkel geplaatst wanneer je op "Aanvaard" klikt.
Parallel ouderschap is een vorm van co-ouderschap waarbij ouders zo min mogelijk direct contact hebben en beslissingen onafhankelijk nemen tijdens hun eigen tijd met het kind. Dit model wordt vaak gebruikt wanneer communicatie moeilijk of conflictgevoelig is, terwijl beide ouders toch actief betrokken willen blijven in het leven van hun kind.
Bij parallel ouderschap worden afspraken strikt vastgelegd om verwarring en spanningen te voorkomen. Elke ouder heeft duidelijk afgebakende verantwoordelijkheden, en de interactie wordt tot een minimum beperkt om conflicten te verminderen.
Belangrijk om te weten: parallel ouderschap betekent niet dat er helemaal geen communicatie nodig is of dat elke ouder zomaar zijn of haar zin kan doen. Het draait om het maken van heldere, praktische afspraken, zoals:
Verblijfsregeling en op- en afhaalmomenten
Ouderbijdragen en financiële verantwoordelijkheden
Hoe informatie over het kind wordt gedeeld (bijvoorbeeld via een gedeeld document of app)
Hoe school- en medische afspraken worden afgehandeld
Hoe de beperkte communicatie wordt georganiseerd
Het welzijn van het kind staat hierbij altijd centraal. Ouders stellen een plan op dat past bij hun specifieke situatie, met zo weinig mogelijk confrontaties. Bemiddeling speelt hierin een belangrijke rol door te zorgen voor een stabiel en werkbaar parallel ouderschapsplan en eventuele opvolging.
Parallel ouderschap kan het beste gezien worden als een tijdelijke oplossing, in afwachting van een meer structurele aanpak om het ouderschap te verbeteren. Heb je specifieke vragen over parallel ouderschap? Bij NEO Bemiddeling ondersteunen we jullie graag bij het maken van passende en duurzame afspraken.
Met een gesprekje van 5 minuten zet je de eerste stap.