Op 31 augustus werd op de Nederlandse zender Nederland Eén het thema (v)echtscheidingen uitgezonden. Jaarlijks krijgen in Nederland 70.000 kinderen te maken met een scheiding. In 2012 waren bij bijna 19.000 huwelijksontbindingen minderjarige kinderen betrokken. Ongeveer een derde van de kinderen is tijdens de scheiding in de basisschoolleeftijd. En er is sprake van steeds meer vechtscheidingen.

In EénVandaag werd het thema behandeld. Welke impact heeft een echtscheiding? In de uitzending wordt de uitslag van een onderzoek gepresenteerd van het EeéVandaag Opiniepanel onder 4.500 gescheiden ouders. Het Jongerenpanel ondervroeg 664 jongeren  van wie de ouders zijn gescheiden.

Vechtende ouders

Daarnaast kan u kijken naar het verhaal van Meike.  Zij  is een van die duizenden kinderen die te maken kreeg vechtende ouders. Als bij een scheiding de veiligheid van de kinderen in het geding zijn, krijgt het gezin in NL te maken met Bureau Jeugdzorg.

Voorkomen

En hoe kun je voorkomen dat het tot een vechtscheiding komt? Een gezinsvoogd, een bemiddelaar en vader die betrokken was bij vechtscheiding en vier jaar lang zijn kinderen niet meer zag, leggen uit hoe het ergste leed kan worden voorkomen. Hoe krijg je vechtende ouders weer aan het praten, en hoe voorkom je dat kinderen het slachtoffer worden?

Speciaal voor ouders: 'wie je ook verliest, onthoud dat je kinderen er nog altijd zijn.'

Uit een getuigenis van één van de jongeren plukken we navolgende boodschap: ‘Wat ik ouders wil meegeven is dat je ook rekening moet houden met je kinderen. Ook voor je kinderen heeft een scheiding een grote impact op hun leven. Betrek je kinderen niet bij problemen met je partner. Dit zijn geen zaken waar een kind zich druk om zou moeten maken. Maak je partner niet zwart bij je kinderen, want het blijft nog altijd hun vader. Zorg er ook voor dat je kinderen met iemand kunnen praten over hoe zij zich voelen. Kinderen kunnen heel goed doen alsof er niks aan de hand is terwijl dit niet het geval is. Blijf vooral een ouder voor je kinderen. Wat je ook verliest door een scheiding, onthoud dat je kinderen er nog altijd zijn.'

Ouderschapsbemiddeling
Tags: 
Kinderen, Ouderschap, Co-ouderschap, Verblijfsregeling, Communicatie, Ruzie, Vechtscheiding
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen