Ouders scheiden, kinderen scheiden mee. Zo zou je het kunnen stellen: kinderen kiezen niet voor een scheiding maar ze worden er wel keihard mee geconfronteerd.

Belangrijk is dan ook dat kinderen vanaf een bepaalde leeftijd ‘betrokken’ worden. Het begint met de scheidingsmelding tussen beide ouders. Maar kinderen worden best ook tijdig op de hoogte gebracht van de scheiding van moeder en vader. Kinderen zijn als marsmannetjes, ze hebben onzichtbare antennes op het hoofd, voelen wat er leeft tussen ma en pa en ‘voor-voelen’ ook wat op hen af komt. Kinderen ernstig nemen is dan ook de boodschap.

Ma en pa scheiden: op welke wijze informeer je kinderen?

“De” manier en “de” unieke wijze bestaat niet. Wat wel aangewezen is: vader en moeder brengen samen de boodschap van de scheiding.
Van zeer groot belang is dat duidelijk wordt gesteld dat vader en moeder ten allen tijde een goede relatie met de kinderen willen behouden.

Zo’n samen-gesprek wordt ook een ‘paraplu-gesprek’ genoemd. Het begrip is afkomstig van Peter Hoefnagels. Hoefnagels was in 1974 de grondlegger scheidingsbemiddeling in Nederland en bleef daar een van de belangrijkste pleitbezorgers van. In zijn ideeën over scheidingsbemiddeling spelen de concepten scheidingsmelding en paraplugesprek een belangrijke rol.

Paraplugesprek: wat is dat?

Een paraplugesprek vindt meestal plaats binnen een scheidingsbemiddeling.  De bemiddelaar die de echtscheiding begeleidt, bereidt vaak ook de beide ouders voor op het gesprek dat ze met hun kinderen gaan voeren over de echtscheiding en de toekomstige relatie.
Het paraplugesprek is van belang voor kinderen omdat de relatie met hun ouders verandert na de echtscheiding. In het paraplugesprek vertellen beide ouders dat de kinderen goed contact met beide ouders onderhouden. Ook geven beide ouders aan in welke mate ze beschikbaar zijn voor de kinderen. Kinderen krijgen in het paraplugesprek ruimte om te reageren zowel emotioneel als praktisch. Het is vaak ook het moment waarop veronderstellingen en misverstanden worden doorgepraat. Vrijwel steeds heeft zo’n paraplugesprek een gunstige kanaliserende uitwerking voor de ouders en de kinderen.

Meer nuttige informatie kan je vinden in navolgende eerder gepubliceerde blogartikels:

- Wat een scheidingsmelding inhoudt, wanneer  en hoe dergelijke melding zou kunnen worden gegeven: http://www.neobemiddeling.be/blog/tips-en-aandachtspunten-voor-een-scheidingsmelding

- Een tip voor scheidende ouders met jonge kinderen: http://www.neobemiddeling.be/blog/ouders-scheiden-hoe-zeg-je-dat-aan-een-peuter-kleuter

- Impact van een scheiding op de kinderen: http://www.neobemiddeling.be/blog/scheiden-maak-je-ex-niet-zwart-bijzijn-van-je-kind

- Het belang van communicatie na de scheiding: http://www.neobemiddeling.be/blog/communicatie-na-de-scheiding

- Hoe een volwassen kind een scheiding ervaart: http://www.neobemiddeling.be/blog/hoe-volwassen-%E2%80%98kind%E2%80%99-scheiding-ouders-ervaart

Ex-partners maar blijvend vader en moeder

Kinderen: jullie grootste rijkdom

Blijf niet met vragen zitten, maar maak een afspraak.

Neem contact: via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Ouderschapsbemiddeling
Tags: 
Kinderen, echtscheiding, scheiden, scheiding, gescheiden, Ouderschap
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen