Als echtgescheidene kan je onder bepaalde voorwaarden op de leeftijd van 65 jaar ‘genieten’ van een echtscheidingspensioen.

Maar stel dat je ex-partner u een persoonlijk onderhoudsgeld betaalt, heeft dat dan een invloed op de hoogte van het totaal inkomen? Ja en neen…

Neen, want bij de bepaling van de grootte van het echtscheidingspensioen wordt geen rekening gehouden met eender welk ander inkomen, dus ook niet met persoonlijk onderhoudsgeld.

Ja, als het echtscheidingspensioen lager is dan het bedrag aan inkomensgarantie voor ouderen (= ouder dan 65 j). In het geval dat het echtscheidingspensioen lager is kan onder bepaalde voorwaarden een inkomensgarantie worden gevraagd. Maar bij de evaluatie van de betaling van de inkomensgarantie brengt men wel de andere inkomsten in rekening.

Het is dus belangrijk om goede afspraken te maken, waarbij noch de Staat noch de begunstigde partner, noch de betalende partner nadeel ondervindt. Dit wordt duidelijk met een praktijkvoorbeeld.

  • een echtscheidingspensioen van 500 € (berekend volgens de formule 62.5%...)
  • bijpassing inkomensgarantie 500 € (afgerond)
  • persoonlijk onderhoudsgeld 200 €
  • Dus totaal inkomen 1.200 €.

Het maandelijks persoonlijk onderhoudsgeld van 200 € leidt in dit voorbeeld tot een vermindering met 200 € van de bijpassing; waardoor het totaal bedrag 1000 € (afgerond) blijft.

Hoe kan het anders?

Het is dus interessant om in de fase van opmaak van de EOT-regelingsovereenkomst het persoonlijk onderhoudsgeld te fine tunen, bij voorbeeld door meer te betalen vóór de leeftijd van 65 j.
Een andere mogelijkheid kan er uit bestaan dat de man het onderhoudsgeld fiscaal niet in mindering brengt van zijn inkomsten, maar wel het overeengekomen bedrag (in dit geval 200 €) vermindert met het belastingvoordeel dat hij zou genieten.

In voormeld voorbeeld zou dit er dan zo kunnen uit zien. Het bedrag aan onderhoudsgeld 200 € wordt verminderd met het belastingvoordeel.

  • 200 € x 80% = 160 €, bedrag dat in mindering kan worden gebracht van het inkomen.
  • Hierop wordt een marginale belastingaanslagvoet (% van toepassing op de hoogste inkomensschijf) toegepast van bij voorbeeld 30%: (200 € x 80%) x 30% = 48 €.
  • De betalingsgerechtigde ontvangt dan van de betalende partner 200 – 48 = 152 € persoonlijk onderhoudsgeld i.p.v. 200 €.
  • Hierdoor wordt wel de bijpassing van 500 € gevrijwaard. Het totaal inkomen van de uitkeringsgerechtigde bedraagt dan  500+500+152=1.152 € ipv 1000 €. Toch een aanzienlijk verschil voor dergelijk laag maandelijks inkomen.

Met deze constructie wordt niemand benadeeld, niet de fiscus, niet de Pensioenen, niet de betalingsgerechtigde en ook niet de betaler van het onderhoudsgeld. Win-win noemt men dat.

Het is belangrijk dat een bemiddelaar ook oog heeft voor dergelijke situaties zodat de regeling wordt geoptimaliseerd binnen de wettelijke krijtlijnen.

De meerwaarde van een fiscaal onderlegd bemiddelaar uitgedrukt in cash, elke maand opnieuw…

Neem contact op voor een afspraak.
 

Echtscheiding
Tags: 
Pensioen, Onderhoudsuitkering, Fiscaliteit
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen