Als ondernemers hun relatie beëindigen en scheiden, heerst bij sommigen vaak een misvatting. ik hoor dan soms de volgende straffe uitspraak: “Mijn partner heeft geen aandelen in de onderneming, dus het bedrijf is van mij.”
Niet juist in het geval van gemeenschap van goederen of wettelijk stelsel, en als het bedrijf opgericht is nà het huwelijk. Immers in beide gevallen valt de eenmanszaak of vennootschap in de huwelijksgemeenschap, als er niet met eigen vermogen werd geïnvesteerd.
Er is natuurlijk veel meer over te zeggen, bvb als er geld uit de huwelijksgemeenschap in de zaak werd gepompt. Maar in dit artikel kan ik niet in de technische details gaan.

De onderneming waarderen bij scheiding?

Ook van belang is de bepaling van de waarde van de onderneming. Neemt een partner vrede met een terugbetaling van een deel van het volstortte kapitaal of wenst die een waardering van de onderneming? Zo ja, hoe moet dat dan, en is het altijd beter om te waarderen of vrede te nemen met een aanbod om uit te treden? 

Cash uitkering vaak dodelijk voor de onderneming

In overeenkomsten die me in een second opinion worden voorgelegd, maar ook soms bij aanvang van een bemiddeling, is het vaak te doen om een cash uitkering. Dit kan ‘dodelijk’ zijn voor het verder bestaan van de onderneming en fiscaal is dit ook fnuikend. Soms gaat het over een omzetting in aandelen, hetgeen meer dan lastig kan zijn als de verstandhouding het op termijn laat afweten. Bijkomend menen sommige partners ten onrechte dat het toekennen van cash als deel van de onderneming, meteen ook geldt als persoonlijk onderhoudsgeld. Ook dit is fout gedacht.

Een bemiddelde oplossing

De praktijk leert dat ondernemers bezig zijn met hun zaak en niet of veel minder met hun privé. En als het privé dan spaak loopt, is de kater niet ver weg. Op zo’n ogenblik wil men dan nog vlug vlug wat ‘regelen’. Maar dat lukt niet zomaar omdat er een akkoord van beide partijen moet zijn.
In een bemiddeling bestaat de mogelijkheid om creatieve oplossingen te bedenken waarmee beide partijen akkoord gaan. Maar in een vechtscheiding kun je dergelijke inventieve oplossingen vergeten. In een vechtscheiding gaat het immers hard tegen hard, het eigen gelijk, de afrekening die wordt gepresenteerd. Sommigen formuleren het brutaalweg als volgt: “Hij/Zij zal bloeden voor wat hij/zij mij heeft aangedaan”.

Daarom, weet voor wat jullie kiezen: een bemiddelde oplossing waarmee beiden vrede hebben OF een lange dure energieverslindende strijd met finaal een opgelegd vonnis waarmee doorgaans geen van beiden tevreden is.

Meer nuttige artikels kan je vinden via deze link: http://www.ericdecorte.be/categorie%C3%ABn/handels-commerci%C3%ABle-zaken

Maak een afspraak voor een bemiddelde oplossing: neem contact via het formulier, of via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be

Tot overeenstemming komen in beider belang

Een eerlijke verdeling van het vermogen

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Handelszaken
Tags: 
echtscheiding, scheiding, Vechtscheiding, Handelszaken, Waarderingsregels, Onderneming
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen