Natuurlijk komt het voor dat een partner snel beslist tot een scheiding maar net zoveel komt het voor dat aan de beslissing een hele tijd vooraf gaat. Een tijd van wikken en wegen, van willen en (nog) niet durven/kunnen, bang voor de gevolgen die vaak onbekend en onoverzichtelijk zijn.

Dit verklaart waarom ik regelmatig hoor dat een partner terugschrikt voor de consequenties van een scheiding, en dan maar kiest om in de (ongelukkige) relatie te blijven. Vaak onmachtig om bespreekbaar te maken wat de relatie bezwaart/mist, en dus samen zwalpend verder gaan.
Merkwaardig is het vast te stellen dat sommige relaties al heel lang niet goed gaan en toch overeind blijven. Doorgaans bij de gratie (?) omdat er iemand anders is. Iemand waar men naartoe kan. Wat men mist in de relatie van jaren, compenseert men in een nieuwe (verdoken) relatie.

Natuurlijk gaat het vaak om seks of geld, maar evenzeer en vaak zelfs meer, gaat het om het verlichten van de eenzaamheid in de relatie, om de behoefte aan echt contact en communicatie.  Het draait dus niet altijd om een nieuwe ‘stomende’ relatie maar om intimiteit op emotioneel en psychisch vlak. Iemand voelt zich meer (ziels-)verwant met die andere dan met de eigen partner. Men voelt zich (meer) begrepen, aangevoeld zonder woorden.
Deze ervaringen verleggen grenzen, doen dromen, wekken verwachtingen en doen uiteindelijk beslissen. Meestal is er geen weg terug want het vertrouwen is te zeer beschaamd, de pijn om het ‘bedrogen’ gevoel te groot, en het geloof in een mogelijke positieve wending ontbreekt. Dus: scheiden dan maar. Veelal gebeurt dit dan ook.

Maar het komt ook voor dat koppels zich bij me uitspreken, beslissen om te trachten de breuk te herstellen en de brokstukken te lijmen. Dit vergt moed, vraagt vertrouwen, en is kiezen en beslissen; daarom dat het zo belangrijk is dat koppels zich bij aanvang van een bemiddeling uitspreken. Het is helpend, verduidelijkt, en die helderheid zorgt voor een anders luisteren  waardoor het bemiddelingsgesprek zoveel meer wordt dan werken aan een overeenkomst. Het is vaak bepalend voor de wijze waarop de overeenkomst tot stand komt en hoe partners nà de scheiding met elkaar omgaan.

Algemeen
Tags: 
Scheiden?, Relatiebemiddeling, Communicatie
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen